in

RUGLO NA DRINI Zaklonjena od pogleda prelepu reku ruži deponija ispod zatvorene deponije (FOTO)

Na samo dva-tri kilometra nizvodno od Kućice na steni, atraktivne građevine koja u ove krajeve privlači i strane goste, ruglo kakvo ne prilči turističkom mestu, još manje prelepoj reci.

Foto: M. Cvetković / RAS Srbija

Sreća po Bajinu Baštu da je od očiju turista zaklonjeno u nepristupačnom šipražju i da se može videti samo sa vode ili sa bosanske strane reke.

Miloje Jovanović iz organizacije „Green Bear“ iz Bajine Bašte, dok se sup-daskom prilikom velikog vodostaja spuštao Drinom, snimio je sablasne, gotovo kataklizmične prizore obale reke ispod nekadašnje gradske deponije. Potez dug 300-400 metara kroz Crvicu, ispod zatvorenog smetlišta, zatrpan je hiljadama kubika raznog otpada. Bajina Bašta je, ali bukvalno, ispod nekadašnje deponije nad rekom dobila smetlište uz samu reku.

Nekadašnja deponija u Crvici kod Bajine BašteFoto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Nekadašnja deponija u Crvici kod Bajine Bašte

Deponija u Crvici, prve količine smeća primila je 1986. a zatvorena je pre nekoliko godina. Njen plac, objašnjava Jovanović, kupio je jedan privatnik i sada ga kultiviše i nasipa.

– Dobar deo ovog smeća potiče sa stare deponije, zgrnut je građevinskim mašinama niz obalu ka reci. Drugi deo Drina je prilikom porasta pokupila sa tela deponije i ostavila ga u priobalju za koje su nadležne “Srbijavode”. Deponija je nekada bila ograđena visokom žicom koju sada nisam video, a nisam ni primetio put kojim je nekada moglo da se prođe vozilom – priča za „Blic“ Miloje Jovanović.

Kaže da je o svemu obavestio komunalnog inspektora koji je odmah izašao na lice mesta i sačinio zapisnik. Smeća koje stoji načičkano na granje ima i nizvodno od zatvorene deponije u Crvici.

– S obzirom da je deponija eksploatisana tri decenije i na količine i poreklo raznog otpada koji je na nju dopreman, veliko je pitanje kakve zagađujuće materije iz nje dospevaju podzemnim vodama u Drinu – skreće pažnju naš sagovornik.

Ni po jada ne bi bilo da je nekadašnja deponija jedini zagađivač Drine. Manjih divljih deponija ima i uz tok reke od brane u Perućcu do Crvice, pa i naniže do ušća u Savu. Količine smeća koje reka donese iz svog gornjeg toka kroz Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, i onima koje je joj pridoda Lim kao pritoka, broje se desetinama hiljada kubika.

Jovanović poziva da se obale Drine ispod bivše deponije očiste što pre, čim vodostaj opadne, u suprotnom biće mnogo teže kada krene vegetacija i ozeleni rastinje. Jedna slična akcija već je zakazana: u organizaciji Kluba za mlade Bajina Bašta, Opštinske uprave, Turističke organizacije „Tara – Drina“ i JKP „12. septembar“ 27. marta biće očišćeno tri kilometra desne obale od plaže u Rači do Kućice na steni.

Gomila guma izvučena iz Drine kod Kućice na steniFoto: KJP “12. septembar” Bajina Bašta / RAS Srbija

Gomila guma izvučena iz Drine kod Kućice na steni

A oko ove atrakcije nedavno se čistilo. Izvučena je čitava gomila automobilskih guma koje su dospele rekom Pilicom, a koje je Drina kovitlala u brzacima pre nego što ih je ostavila nasukane na obali. Akciju su sproveli su građani, a u otpremanja otpada pomogli su bajinobaštanski komunalci iako čišćenje obala Drine nije njihova nadležnost.