in

Sa progresivnim Kurtijem svaki dogovor deluje nemoguć

Dolazak Aljbina Kurtija u Brisel na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem bio bi znak da se ide u pravcu nastavka dijaloga, ali više od toga teško može da se očekuje, ocenila je danas potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Ona je kazala da ne može biti govora o suštinskom dijalogu ako prištinska strana želi da dođe u Brisel, ali da se ne razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO) već samo o statusu, odnosno da se od Srbije očekuje da prizna nezavisnost tzv.Kosova.

– Očekivati da se u Briselu nešto desi ako dođe do nastavka dijaloga i susreta Vučića i Kurtija nema nikakvog osnova – ocenila je Grubješić za TV Pink.

Naglasila je da priznanje nezavisnosti za Srbiju nije opcija niti će biti, i da je na posrednicima u dijalogu da pronađu modalitete koji su mogući.

Grubješić je navela da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine, a da nije sproveden u delu koji je najvažniji, odnosno da nije formirana ZSO čiji su principi za uspostavljanje definisani 2015. godine.

Podsetila je i da je Kurti najavio da će u kosovskom parlamentu biti rasprava o svim prethodnim sporazumima sa Beogradom uz ocenu da on verovatno na taj način želi da konsoliduje novu parlamentarnu većinu u Prištini.

Foto: ermal meta / EPA;

Aljbin Kurti

– U septembru su na KiM lokalni izbori i Kurti verovatno želi da učvrsti još više vlast na tim izborima – ocenila je Grubješić.

Ona smatra da je dobro što albanski predstavnici koji su učestvovali u sukobima na KiM ”polako odlaze” i što im se sudi za ratne zločine, ali da na vlasti u Prištini nije neko ko će se truditi da sa Beogradom postigne kompromis.

– Kompromis je bio moguć dok su neki prethodni, sa ratnom prošlošću, bili na vlasti i to je paradoks jer sa progresivnim Kurtijem svaki dogovor deluje nemoguć – navela je Grubješić.