in

SAD uvele sankcije za tri bugarska biznismena i njihove kompanije

SAD su danas uvele sankcije za tri državljana Bugarske i 64 firme kojima oni upravljaju, optužujući ih za duboku umešanost u korupciju u ovoj zemlji.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da se sankcije uvode za biznismena Vasila Kroumova Božkova, zbog planova da omogući kanale ruskim vlastima za uticaj na bugarsku vladu, prenosi Rojters.

Sankcije su uvedene i za Deljana Slavčeva Peevskog, bivšeg člana parlamenta i Ilka Dimitrova Željazkova, bivšeg vladinog zvaničnika, i 64 kompanije koje su u vlasništvu ili pod kontrolom ove trojice.

– Korupcija građanima ne samo da uskraćuje resurse, već može ugroziti institucije čiji je cilj da ih zaštite. Ovim sankcijama pokazujemo da smo posvećeni borbi protiv korupcije ma gde ona bila – poručuila je Andrea Gacki, direktorka Kancelarije za kontrolu stranih sredstava u američkom Ministarstvu finansija.

Sankcije Ministarstva finansija blokiraju pristup pojedincima i kompanijama sa crnih lista američkom finansijskom sistemu, zamrzavajući njihovu imovinu u SAD i zabranjujući Amerikancima da posluju sa njima.

EU već dugo vrši pritisak na Bugarsku, koja je članica od 2007. godine, da suzbije duboko ukorenjenu korupciju i poboljša standarde u primeni vladavine prava.