in

Šamčaninu za ubistvo iz nehata zatvor, ali i obaveza da uplaćuje mesečnu sumu maloletnom sinu ubijenog

Perica Simićević (29) zvani Tica iz Šamca osuđen je u dobojskom Okružnom sudu na četiri godine i četiri meseca zatvora zbog ubistva iz nehata Marka Radoša (33) u julu prošle godine u lokalu “Koloseum” u Modriči.

Presuda Simićeviću sigurno će ući u anale domaćeg pravosuđa, jer je sud odmah izrekao i precizan iznos materijalnih troškova koje je imala porodica tokom sahrane Radoša, ali i nematerijalnih troškova za nanesenu duševnu bol, piše Srpskainfo.

Posebno se ističe iznos koji će Simićević morati plaćati mesečno za izdržavanje dečaka kojem je ubio oca.

Optuženi je u vreme izvršenja krivičnog dela bio u stanju teškog pijanstva sa 2,98 promila alkohola u krvi, što odgovara stanju privremene duševne poremećenosti.

Ubistvo se dogodilo 25. jula prošle godine oko 2.50 u kafiću žrtve, „Koloseum“.

Prema tada nezvaničnim informacijama, žrtva je kritične večeri u svom kafiću proslavljao rođenje sina, te je nakon slavlja otišao kući.

Kada je stigao kući shvatio je da je zaboravio ključeve u kafiću i vratio se po njih. Kada je došao u svoj lokal unutra je zatekao nekoliko mladića koji su se naguravali i svađali. On ih je pokušao razdvojiti, ali je tada Simićević u Radoša ispalio hitac iz pištolja “CZ M 57” i usmrtio ga na mestu.

Svemu je prethodila svađa i preprika u kafiću „Koloseum“ između Simićevića i O.E. i N.Ć, a optuženi je u tom trenutku bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti usled teške alkoholisanosti. Optuženi Simićević je, prema navodima iz presude, repetirao pištolj i uperio ga u pravcu glave N.Ć, a zatim ga udario pištoljem u glavu. Ubrzo je situaciju pokušao smiriti Radoš, ali ga je Simićević upucao u desnu stranu grudnog koša. Usled iskrvarenja Radoš je preminuo na mjestu.

Okružni sud u Doboju naredio je Simićeviću da mora isplatiti 4.000 maraka na ime materijalnih troškova porodici žrtve za sahranu, sanduk, pomen žrtvi na groblju, i to sa zateznom kamatom koja se računa od 25. jula prošle godine. Osim ovoga, Simićeviću je naređeno da plati isti iznos i za troškove izrade grobnog mesta i nadgrobnog spomenika, koje je imala porodica Radoš.

Simićević je prvostepenom presudom dobojskog suda obavezan da na ime nematerijalnih troškova, odnosno duševne boli nastale gubitkom supruga, odnosno oca isplati po 10.000 maraka supruzi nastralog J.R. i maloletnom sinu pokojnika P.R.

Osim svih navedenih iznosa, presudom dobojskog Okružnog suda Simićević je obavezan da mesečno isplaćuje i po 300 maraka maloljetnom sinu ubijenog Radoša, i to sve dok za to ne prestanu zakonski uslovi.