in

Samohranoj majci sa troje dece isključena struja

Samohranoj majci Mirjani Žunić (37), koja sa troje maloletne dece živi u prijedorskom naselju Puharska, pre dve sedmice isključena je električna energija zbog duga.

Mirjana za Srpskainfo priča da je dug dostigao 600 KM (300 evra), ali da ga ona ne može izmiriti jer nema novca.

– Živimo od 300 KM (150) dečjeg dodatka mesečno. Uplatim ponekad 10, 20 ili i 50 KM, ali nisam mogla redovno sve plaćati. Ako platim struju, onda ne mogu imati dovoljno da kupim hranu deci – kaže ona. Tokom naše posete u frižideru Žunića nije bilo ništa od hrane. Mirjana priča da je frižider često prazan, ali da je bacila hranu koja je bila u njemu, jer nema struje.

Mirjanin stariji sin Denis ima 13 godina, Elvisu je 11, a najmlađa Lejla četiri godine. Osim ovo troje dece, Mirjana ima još dve starije ćerke, Slađanu (17) i Biljanu (15), koje žive kod svojih momaka. Mirjana je decu stekla iz vanbračnih zajednica. Jedan od supruga joj je poginuo kada se prevrnuo sa traktora u šumi.

Priča da je rođena u Briševu kod Ljubije. Osim u Ljubiji, živela je i kao podstanar u nekim mestima, a poplave u maju 2014. zatekle su ih u Tukovima, koji su bili pod vodom. Tvrdi da je plac od 300 kvadrata u Puharskoj kupila 2015, uz dogovor s vlasnikom zemlje da mu plaća u ratama. Nakon toga, i kuća joj je izgrađena donacijom katoličke crkve.

Pored njene kuće je par panjeva koje će Mirjana pocepati za drva. Kaže da će joj to biti dovoljno za nekoliko dana i da je naručila još drva. Denis i Elvis nastavu pohađaju u Centru „Sunce“, koji je obrazovna ustanova za decu s poteškoćama u razvoju.

Foto: Bojana Majstorović / RAS Srbija

Mirjana Žunić

– Nisu dobro izgovarali kada su išli na upis. Eto, Denis sada super priča i svi se čude kada čuju da ne ide u redovnu školu. Elvis malo na nekoj reči zapne, ali ima sve petice – navodi ona.

Dečaci su izuzetno skromni. Denis kaže da bi voleo da bude policajac kada odraste, a Elvis mašta da bude vatrogasac. Jedina želja koju sada obojica imaju je da dobiju električnu energiju.

– Pošto je nastava na daljinu, nastavnici im šalju zadatke viberom. Uplatim internet za dve KM i bude nam 10 dana, ali moram često nositi telefon kod komšinice da mi puni bateriju telefona, jer mi nemamo struju, pa nam je to nezgodno – kaže ona.

Dodaje da noći uz sveću deci brzo dosade, pa odu spavati oko pola devet, te ustanu u šest ujutru.

– Iako je teško, ne gubim nadu. Ne mogu se ubiti sada što su isključili struju; valjda ima ljudi dobrog srca koji će mi pomoći zbog dece – nada se ona. Ističe da bi najveći spas za nju i decu bilo da nađe posao.

– Radila bih bilo šta, mogu i da čistim. Završila sam osnovnu školu. Kada bih dobila posao, Lejlu bi čuvala starija ćerka, a dečaci su veći i samostalni – poručuje ona.

Pomoć komšija

Mirjani Žunić je i ranije isključivana struja zbog duga, pa su njene komšije organizovale akcije u kojima je taj dug isplaćivan.

– Komšije pomognu koliko mogu. I oni se bore da prežive, ne mogu oni meni svaki dan ručak da skuvaju. Zato bi najbolje bilo da dobijem posao – priča ona. Svaka pomoć bi joj dobrodošla, kao što je hrana ili odeća za decu. Žunići žive u poslednjoj kući u Ulici Ivana Cankara u Puharskoj. Svi koji žele da im pomognu mogu pozvati Mirjanu na broj 066/685-202.