in

Saradnja u oblasti odbrane na NAJVIŠEM NAJVIŠEM (FOTO)

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je prva zvanična poseta državnog savetnika i ministra nacionalne odbrane Narodne Republike Kine generala Vei Fenghea Srbiji bila odlična prilika za razgovore o nastavku sveobuhvatne saradnje između dva ministarstva.

Ministar Stefanović dočekao je danas popodne kineskog kolegu, uz najviše državne i vojne počasti ispred Palate “Srbija”. On se na odvojenom sastanku zahvalio generalu Fengheu na trodnevnoj poseti Srbiji, dok je ministar Fenghe izrazio još jednom zadovoljstvo što je posetio prijateljsku Srbiju i pozvao ovom prilikom ministra Stefanovića da ove godine poseti Kinu i prisustvuje Međunarodnom Sjangšan bezbednosnom forumu.

– Ovo je bila zaista dobra prilika da razgovaramo o nastavku saradnje i svih onih projekata, koje su u zajedničkom dogovoru uspostavili predsednik Vučić i predsednik Si Đinping. Razgovarali smo o više aspekata naše saradnje, jer je ona, zaista, sveobuhvatna, o mogućnosti unapređenja naše saradnje u vojnom obrazovanju, zatim o vojnomedicinskoj saradnji i naravno o realizaciji projekta uspostavljanja Centra kineske tradicionalne medicine na našoj Vojnomedicinskoj akademiji, o kojem je dogovor već prethodno postignut, ali je njegova realizacija zbog pandemije kovida usporena.

Pripremamo i prvu vežbu specijalnih jedinica Vojske Srbije i kineske vojske za koju se nadamo da će se održati do kraja godine u Kini. Tako bismo dobili priliku da učimo od kineskih kolega, ali bismo predstavili i znanje naše vojske – rekao je Stefanović.

Foto: Ministarstvo odbrane / Ustupljene fotografije

Svečani doček

On je podsetio i da je Kina svojim donacijama Srbiji, počev od medicinske opreme do vakcina, pomogla da Srbija danas bude jedna od najuspešnijih država u Evropi u borbi protiv kovida i da budemo lideri u regionu u zaštiti svog stanovništva. On je takođe naveo da je sa ministrom Fengheom razgovarao o novoj donaciji vakcina.

– Ta donacija će se odvijati na relaciji Ministarstvo odbrane – Ministarstvo odbrane, dakle dva ministarstva odbrane će to realizovati i Kina će nam u nekom najskorijem periodu, dakle, uputiti novu donaciju vakcina, pre svega namenjenih za pripadnike Vojske i članove njihovih porodica. To će biti nova pomoć i podrška Kine Srbiji, na čemu smo zaista izuzetno zahvalni – rekao je Stefanović.

Nakon sastanka, dvojica ministara potpisala su i sporazum o donaciji.

– Mi smo i danas potpisali sporazum o donaciji Narodne Republike Kine, pre svega u medicinskoj opremi, ali i u opremi koja se već nalazi u sastavu Vojske Srbije. Veoma smo zahvalni na ovoj podršci, zato što ona omogućava da naša vojska bude efikasnija, ali i i da budemo sposobniji da zaštitimo naše pripadnike i naše stanovništvo.

Sastanak srpskog i kineskog ministra odbraneFoto: Ministarstvo odbrane / Ustupljene fotografije

Sastanak srpskog i kineskog ministra odbrane

Prema njegovim rečima, obe strane zainteresovane su i za nastavak vojnotehničke saradnje.

– Razgovarali smo kako možemo da unapredimo naš projekat „Pegaz“ i očekujemo da će naši stručnjaci sa Vojnotehničkog instituta tokom ove godine realizovati posetu Kini gde će nastaviti razgovore oko ovog, za nas veoma značajnog projekta – rekao je Stefanović.

Stefanović je ministru Fengheu preneo i izraze zahvalnosti Srbije Kini na principijelnoj podršci u zaštiti našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i na podršci koju Kina uvek pruža u zaštiti interesa Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

– Takođe, Srbija čvrsto podržava politiku jedne Kine i to je i predsednik Vučić više puta istakao – izjavio je ministar odbrane Nebojša Stefanović.