in

Selaković: Nepoštovanje Saveta bezbednosti od strane Prištine

“Nemam izbora nego da uložim protest zbog isticanja simbola tzv državnosti kosova. Iako su predstavnici Prištine u više navrata bili upozoreni uključujući od strane predsedavajućeg SB UN na prethodnoj sednici da su ovakve zloupotrebe sednica apsolutno neprihvatljive i predstavljaju flagrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti o učešću privremenih institucija u Prištini”, rekao je on pozivajući se na član 39 pravila procedure Saveta bezbednost.

Ponovo se suočavamo, poručio je on, sa besprizornim nepoštovanjem tog pravila ovog uvaženog tela.

Selaković je ponovio poziv da se preduzmu neophodni koraci da bi se sprečile ovakve zloupotrebe.

Ugrožena baština, Priština umesto rešenja negira i optužuje igumana

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković danas je posebno ukazao na brojne fizičke napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, ističući da se samo tokom dve nedelje, čak sedam pravoslavnih objekata u pokrajini našlo se na meti vandala, ali skrenuo pažnju i na slučaj manastira Dečani.

Selaković je istakao da je ponižavajuće stanje u kojem se nalazi srpska kulturna i duhovna baština na prostoru KiM, uključujući i četiri spomenika koji su uvršteni na Listu svetske baštine Uneska – Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija.

Naveo je i da je manastir Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na KiM.

“Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine, koja je i vredan deo evropskog hrišćanskog nasleđa, Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je samoproglašeno Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti. Takvim pristupom Prištine, srpska kulturna baština se dodatno ugrožava”, rekao je Selaković.

On je istakao da je čitav slučaj prerastao u potpuni apsurd, time što je nevladina organizacija koja sebe naziva Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, inače bliska političkim strukturama u Prištini, prošlog vikenda zatražila da se protiv igumana manastira Dečani Save Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina.

Rusija tražila da Priština ukloni zastavu

Prethodno je sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM prekinuta radi održavanja konsultacija iza zatvorenih vrata.

Do prekida je došlo ubrzo nakon početka, a nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

“To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu”, naglasio je Poljanski.

On je dodao da je Rusija nije protiv učešća predstavnika Prištine na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica tzv. Kosova “promeni pozadinu ili ukloni zastavu” kako bi se nastavio sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, “ne vidi razlog” da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon ovoga bio prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata.

Tanin: Dijalog osnova napretka

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Unmika Zahir Tanin je izjavio da je dijalog sa Beogradom osnova napretka, koja “mora doći iznutra” i da to moraju shvatiti političari u Prištini.

On je na početku sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu podsetio na današnji razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i ukazao da su svi oni su podvukli da jedino smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da dozvole da se ovi odnosi razviju i zajednički interesi ispune.

“Svi politički akteri bili svesni centralne važnosti svojih odnosa za napredak na evropskom putu”, rekao je Tanin.

Nedavno održane izbore na KiM Tanin je ocenio kao uspešne i istakao da se nova vlada na čelu sa Kurtijem suočava istovremeno sa velikim mogućnostima i izazovima.

“To je mogućnost da se izmeni narativ novih generacija. Smanjenje tenzija zahteva da vladajuće i opozicione partije sarađuju na višim interesima. Svestan sam frustracija javnosti i njihove želje da imaju budućnost manje opterećenu nacionalističkim sloganima”, rekao je Tanin.

Govoreći o izboru Vjose Osmani za predsednicu on je ukazao da je ona druga žena koja je izabrana na taj položaj, kao i da su izglasane 43 žene, koje predstavljaju 36 odsto celokupnog parlamenta.

“To je omogućilo Kosovu da zauzme mesto zajedno sa ostalim društvima sa visokim procentom zastupljenosti žena. Novi parlamentarni saziv Kosova uključuje žene na pozicijama dva od tri zamenika premijera, dok se pet žena nalazi na ministarskim pozicijama”, rekao je Tanin.

On je dodao i da će posebna važnost biti posvećena verskim slobodama i toleranciji uz konstataciju da Misija nastavlja da pažljivo prati sve incidente koji pogađaju verske objekte i da nastavlja da radi sa zajednicama i vlastima kako bi se obezbedila zaštita takvih mesta.

“Podstičemo vladu da napreduje na sudbini razjašnjavanja sudbine nestalih i da sarađuje sa grupama iz Beograda koje se bave tim pitanjem”, zaključio je Tanin.

Kada se radi o pandemiji, Tanin je istakao da iako su uvedene dodatne mere, zaraza dostiže najveći nivo od početka pandemije i da je na KiM zabeleženo više od 2.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije što je najviše po glavi stanovnika.

“Na Kosovo su stigle prve doze vakcina protiv korona virusa preko Kovaks sistema. Od suštinske važnosti je da se ubrza vakcinacija na KiM. Misija nastavlja da radi na terenu u skladu sa planom”, zaključio je Tanin.