in

Selaković:Tvrdnjama o genocidu prikrivaju svoje zločine; Ambasadori pozivaju na nastavak dijaloga

Kada je reč o prištinskim pozivima da Beograd prizna navodni genocid, Selaković je rekao da to samo dokazuje da Priština istrajava na kampanji mržnje, propagandi i otvorenom neprijateljstvu prema srpskom narodu.

“Takve tvrdnje na svakodnevnoj bazi imaju za cilj da predstave sliku da Srbiju treba kriviti za sve i da je počinjen genocid nad Albancima, a sve kako bi se sakrila njihova sopstvena odgovornost za počinjene zločine”, rekao je Selaković.

On je izrazio nadu da će Specijalizovana veća za zločine OVK procesuirati osumnjičene što pre i na taj način kosovskim Albancima objasniti šta se stvarno desilo.

Najveće žrtve konflikta su nevini civili ubijeni ili proterani bez obzira koje nacionalnosti, rekao je on i istakao da, uprkos različitim stavovima, ne može se osporiti da je bilo žrtava na svim stranama.

“Svako ko zna šta definicija genocida podrazumeva, razumeće da ga nije počinila Srbija već da je srpski narod bio žrtva projekta izgradnje tzv. države kosovskih Albanaca, projekta zasnovanog na opasnoj ideji etnički čistih teritorija o čemu svedoči više od 200.000 Srba koji ne mogu da se vrate u svoje domove”, ukazao je Selaković.

Povodom, kako je rekao, ponovljenih laži predstavnice Prištine o broju žrtva seksualnog nasilja tokom konflikta na Kosovu, koja je rekla da je tada silovano 20.0000 albanskih žena, Selaković je ocenio da napori privremenih institucija na KiM imaju jasnu svrhu: da pokušaju da stvore narativ o masovnom silovanju Albanki i da u tu svrhu koriste propagandne metode i laži.

“Bilo je žrtava na obe strane tokom konflikata, kao što i naša strana ima dokaze o brojnim srpskim žrtvama. Preduslov za zaštitu prava žrtava pripada svakoj pojedinačnoj žrtvi i to je racionalan i dobro argumentovan pristup”, dodao je šef srpske diplomatije.

On je podsetio da je, prema podacima Komisije za verifikaciju i priznavanje statusa žrtava seksualnog nasilja na KIM, do sada podneto 1.414 prijava, od kojih je 912 prihvaćeno.

Predstavnici Prištine govore o 20.000 silovanih Albanki, pritom ne pominjući žrtve srpske nacionalnosti.

“Srbija osuđuje svaki akt seksualnog nasilja u konfliktima i zalaže se za ostvarivanje pravde za te žrtve. Broj žrtava svakako ne umanjuje efekat ovakvog vida nasilja na svaku žrtvu pojedinačno, ali isto tako spekulisanje brojevima ne doprinosi ostvarivanju pravde, vodi politizaciji i usporavanju procesa pomirenja”, istakao je Selaković.

On je na sednici, takođe, izneo podatke koliko je Srba živelo u nekim mestima na KiM do 1999. godine, a koliko sada.

Selaković je podsetio da je u Prištini do 1999. godine živelo oko 40.000 Srba, a da ih je danas samo dvadesetak, da je u Peći živelo oko 17.000 Srba, a da su danas tamo samo srpske monahinje u Pećkoj Patrijaršiji, da je u Prizrenu pre rata živelo oko 12.000 Srba, a danas samo 17 porodica, a da je u Uroševcu od 10.000 Srba koji su tamo živeli pre rata ostala samo porodica srpskog sveštenika.

Nepoštovanje Saveta bezbednosti od strane Prištine

Ministar spoljnih poslova Srbije započeo je danas obraćanje na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM protestom zbog isticanja simbola tzv. državnosti Kosova u pozadini predstavnice Prištine Donike Gervale.

“Nemam izbora nego da uložim protest zbog isticanja simbola tzv državnosti kosova. Iako su predstavnici Prištine u više navrata bili upozoreni uključujući od strane predsedavajućeg SB UN na prethodnoj sednici da su ovakve zloupotrebe sednica apsolutno neprihvatljive i predstavljaju flagrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti o učešću privremenih institucija u Prištini”, rekao je on pozivajući se na član 39 pravila procedure Saveta bezbednost.

Ponovo se suočavamo, poručio je on, sa besprizornim nepoštovanjem tog pravila ovog uvaženog tela. Selaković je ponovio poziv da se preduzmu neophodni koraci da bi se sprečile ovakve zloupotrebe.

Ugrožena baština, Priština umesto rešenja negira i optužuje igumana

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković danas je posebno ukazao na brojne fizičke napade na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosmetu, ističući da se samo tokom dve nedelje, čak sedam pravoslavnih objekata u pokrajini našlo se na meti vandala, ali skrenuo pažnju i na slučaj manastira Dečani.

Selaković je istakao da je ponižavajuće stanje u kojem se nalazi srpska kulturna i duhovna baština na prostoru KiM, uključujući i četiri spomenika koji su uvršteni na Listu svetske baštine Uneska – Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija.

Naveo je i da je manastir Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na KiM.

“Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine, koja je i vredan deo evropskog hrišćanskog nasleđa, Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je samoproglašeno Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti. Takvim pristupom Prištine, srpska kulturna baština se dodatno ugrožava”, rekao je Selaković.

On je istakao da je čitav slučaj prerastao u potpuni apsurd, time što je nevladina organizacija koja sebe naziva Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, inače bliska političkim strukturama u Prištini, prošlog vikenda zatražila da se protiv igumana manastira Dečani Save Janjića pokrene istraga zbog ratnih zločina.

SB UN: Ambasadori pozivaju na nastavak dijaloga

Svi predstavnici članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozdravili su formiranje vlade u Prištini posle održanih izbora i pozvali na nastavak dijaloga sa Beogradom uz posredovanje Evropske unije.

Na sednici Saveta bezbednosti posvećenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, zamenik šefa ruske misije pri UN, Dmitrij Poljanski, na početku svog izlaganja je još jednom protestovao jer je tokom izlaganja predstavnice privremenih prištinskih institucija iza nje stajala zastava tzv. nezavisnog Kosova.

Poljanski je Prištinske vlasti kritikovao zbog nedostatka konstruktivnog pristupa, ističući da je najvažnije da se što pre formira Zajednica srpskih opština.

On je ukazao na važnost rada misije UN na KiM u, kako je rekao, ovim teškim okolnostima.

“Podržavamo da trenutni budžet i brojnost osoblja UNMIKa ostanu nepromenjeni, kao i dogovorenu učestalost i format sastanaka Saveta bezbednosti UN o KiM”, rekao je Poljanski.

Rusija je protiv prijema Prištine u međunarodne organizacije, rekao je ruski diplomata, podsećajući da je Specijalni sud za zločine podigao optužnice protiv nekolicine visokih zvaničnika kosovskih vlasti i OVK.

Još jednom je zatražio da se pravdi privedu i kazne napadači na ruskog diplomatu, koga su kosovski policajci pre nekoliko godina pretukli na severu KiM.

Poljanski je upozorio i na opasnost koja vreba od radikalnih islamista na KiM, kao i na napade na srpske verske i istorijske objekte.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Ričard Mils je rekao da su obećanja lidera Srbije i Kosova u Beloj kući iz septembra ojačala temelje za ekonomsku saradnju i razvoj.

Istovremeno je pohvalio Kosovo zbog uspostavljanje odnosa sa Izraelom.

“SAD pozivaju obe strane da primene sporazume iz prošlosti i pristupe razgovorima u okviru dijaloga pragmatično i predvidljivo, sa ciljem zaključenja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji”, rekao je američki predstavnik.

On je ponovio stav SAD da je Unmik ispunio svoju ulogu i da tu misiju treba ukinuti.

Francuski predstavnik Nikola de Rivijer rekao je da njegova zemlja podržava rad UNMIK-a koji pomaže da se promovišu bezbednost i stabilnost, ojača vladavina zakona i poštovanje ljudski prava na KiM i u regionu.

On je dodao da se napori UNMIK-a moraju nastaviti u koordinaciji sa inicijativama drugih regionalnih i međunarodnih aktera, naročito Misijom Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i pozvao sve strane da sarađuju sa kancelarijom specijalnog tužioca.

Francuski predstavnik je poručio da Srbija i takozvano Kosovo imaju zajedničku evropski budućnost, ističući da je EU njihov partner, donator i investitor broj jedan i pozvao obe strane da se “ponašaju kao Evropljani”.

Predstavnik Velike Britanije na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio je da vlada Aljbina Kurtija ima priliku da napreduje u dijalogu sa Beogradom pod pokroviteljstvom EU.

On je na sednici Saveta bezbednosti rekao da London podstiče Beograd i Prištinu da dođu do sveobuhvatnog sporazuma kojim će se normalizovati odnosi.

Takođe je pozvao sve da se uzdrže od “zapaljivog jezika” koji ne doprinosi dobrim odnosima u regionu.

On je, pored toga, istakao da je od velike važnosti rad Specijalnog suda u Hagu i pozvao na kažnjavanje svih zločina iz 1999. godine.

Na kraju, on je pozdravio imenovanje Majkla Davenporta na mesto šefa misije OEBS-a na Kosovu.

Predstavnik Kine je ocenio da je kosovsko pitanje ključno za mir i stabilnosti na Balkanu i u Evropi i istakao da je važno da Beograd i Priština postupaju u okviru Rezolucije 1244 SB UN kako bi našli rešenje prihvatljivo za obe strane.

Predstavnik Kine naglasio je da u ovom procesu treba da se poštuju suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije.

On je podsetio da je dijalog u zastoju od decembra prošle godine i poručio da se Kina raduje njegovom nastavku i ceni spremnost srpske strane da razgovara.

Istovremeno je naglasio da se mora implementirati ono što je ranije postignuto u okviru dijaloga i poručio da bi tzv. Kosovo trebalo da primenjuje postignute sporazume i što pre učini efikasne napore za formiranje Zajednice srpskih opština.

On je podsetio da su u proteklih šest meseci odnosi dve strane generalno bili stabilni.

“Jačanje jedinstva između etničkih grupa je jedini način da se postignu mir i stabilnost na Kosovu”, rekao je on.

Predstavnik Kine naglasio je da njegova zemlja ceni rad UNMIK-a i pozvao da se zaštiti osoblje UN.

Ukazao je i da pandemija Kovida-19 predstavlja pretnju po zdravlje svih etničkih grupa na KiM i ukazao da je Srbija obezbedila vakcine za KiM u oblastima gde žive Srbi.

On je naglasio da bi međunarodna zajednica trebalo da obezbedi fer raspodelu vakcina i poručio da bi obimna vakcinacija trebalo da se sprovede na način koji omogućava uzajamno poverenje između etničkih grupa.

Gervala: Ponuda za normalizaciju, uz stare optužbe

Ministarska spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da je Priština zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Beogradom, istovremeno optužujući Srbiju za “zločine protiv čovečnosti” i, čak, “genocid” u južnoj srpskoj pokrajini.

Ona je ponovila tvrdnje Prištine da je nezavisnost tzv. Kosova gotova stvar i pozvala Srbiju da, kako kaže, prihvati tu realnost, kako bi što pre izašla iz “mračne prošlosti u svetlu budućnost”.

Gervala tvrdi da su “najveći zločini protiv čovečnosti na evropskom tlu od nacističke Nemačke” počinjeni u ime “velike Srbije”. Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN poručila Srbiji da “mora da prizna i prihvati da mora da plati cenu za svoje zločine… oslobodi se genocidnih korena i pokuša da postane civilizovana evropska zemlja”.

Tek kada Srbija, kako je rekla, “prestane da se agresivno meša” u poslove susednih zemalja, moći će da postane “normalna zemlja koju susedi neće smatrati bombom koja otkucava”.

Gervala, istovremeno, kaže da je Priština zainteresovana za normalizaciju odnosa sa Beogradom i vođenje otvorenog dijaloga o prošlosti i budućnosti.

Srbija, međutim, kako je navela, treba da prestane da “igra igre i sedne za sto i ozbiljno razgovara”. “Onda ćemo možda naći istorijsko rešenje ne samo za naše bilateralne probleme već i za pomirenje na Balkanu”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, Srbija mora da identifikuje ratne zločince i izvede ih pred lice pravde, kao i da sarađuje u pronalaženju nestalih.

Gervala tvrdi i da na KiM ima ljudi koji imaju “zaštrašujuća iskustva” sa Srbijom, a kao primer je navela aktuelnog premijera Aljbina Kurtija koji je bio u zatvoru u Srbiji, kao i potpredsednicu parlamenta koja je izgubila članove porodice.

Gervala je, takođe, napomenula da je Priština posvećena putu integracije ka EU i NATO.

Kritike u Prištini na izlaganje Gervale 

Članica Socijaldemokratske partije Teuta Rusta iznela je brojne kritike na račun Donike Gervale, koja je predstavila stanje na Kosovu na današnjoj sednici Saveta bezbednosti.

Rusta je na Fejsbuku poručila da je Gervala “produžena ruka Aljbina Kurtija” i da je svojim izlaganjem “dala argumente zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to ne učine ni u budućnosti”.

“Ono što je Vjosa Osmani uradila u intervjuu za Bi-Bi-Si, to je Gervala ponovila u Savetu bezbednosti. Unutrašnji rat pretvorila je u spoljašnji spektakl”, ocenila je Rusta, a preneo Kosovo onlajn.

Ona je dodala da je rad kosovskog ministarstva spoljnih poslova u suprotnosti sa onim što mu je misija, a to je, kako kaže, izgradnja odnosa sa drugim zemljama.

“Gervala daje argumente državama koje nas nisu priznale i koje se bore protiv državnosti Kosova da tako nastave i dalje. To su zemlje u kojima socio-ekonomska stvarnost Kosova ne menja svoj politički položaj, jer nisu povezane sa unutrašnjim kretanjima. Ovde se postavlja pitanje s kim Gervala komunicira”, zaključila je Rusta.

Rusija tražila da Priština ukloni zastavu

Prethodno je sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o KiM prekinuta radi održavanja konsultacija iza zatvorenih vrata.

Do prekida je došlo ubrzo nakon početka, a nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promeni ili ukloni zastavu tzv. Kosova jer, kako je naglasio, tzv. Kosovo nije opštepriznata država.

“To je teritorija i osam članica Saveta bezbednosti UN ne priznaje Kosovo kao državu”, naglasio je Poljanski.

On je dodao da je Rusija nije protiv učešća predstavnika Prištine na sastanku i skrenuo pažnju članica da predstavnica Prištine sedi ispred oznaka tzv. Kosova.

Poljanski je zatražio da predstavnica tzv. Kosova “promeni pozadinu ili ukloni zastavu” kako bi se nastavio sednica, nakon čega se za reč javio predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski predstavnik je na to uzvratio da ova sednica nije zvanični sastanak Saveta bezbednosti na kojoj se primenjuju ta pravila i dodao da je na poslednjem sastanku bila ista pozadina kao danas zbog čega, kako je rekao, “ne vidi razlog” da se od predstavnice Prištine traži da promeni pozadinu na kojoj je kosovska zastava.

Prenos sednice je nakon ovoga bio prekinut, radi konsultacija iza zatvorenih vrata.

Tanin: Dijalog osnova napretka

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Unmika Zahir Tanin je izjavio da je dijalog sa Beogradom osnova napretka, koja “mora doći iznutra” i da to moraju shvatiti političari u Prištini.

On je na početku sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu podsetio na današnji razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i ukazao da su svi oni su podvukli da jedino smislen i iskren dijalog i politike koje gledaju u budućnost mogu da dozvole da se ovi odnosi razviju i zajednički interesi ispune.

“Svi politički akteri bili svesni centralne važnosti svojih odnosa za napredak na evropskom putu”, rekao je Tanin.

Nedavno održane izbore na KiM Tanin je ocenio kao uspešne i istakao da se nova vlada na čelu sa Kurtijem suočava istovremeno sa velikim mogućnostima i izazovima.

“To je mogućnost da se izmeni narativ novih generacija. Smanjenje tenzija zahteva da vladajuće i opozicione partije sarađuju na višim interesima. Svestan sam frustracija javnosti i njihove želje da imaju budućnost manje opterećenu nacionalističkim sloganima”, rekao je Tanin.

Govoreći o izboru Vjose Osmani za predsednicu on je ukazao da je ona druga žena koja je izabrana na taj položaj, kao i da su izglasane 43 žene, koje predstavljaju 36 odsto celokupnog parlamenta.

“To je omogućilo Kosovu da zauzme mesto zajedno sa ostalim društvima sa visokim procentom zastupljenosti žena. Novi parlamentarni saziv Kosova uključuje žene na pozicijama dva od tri zamenika premijera, dok se pet žena nalazi na ministarskim pozicijama”, rekao je Tanin.

On je dodao i da će posebna važnost biti posvećena verskim slobodama i toleranciji uz konstataciju da Misija nastavlja da pažljivo prati sve incidente koji pogađaju verske objekte i da nastavlja da radi sa zajednicama i vlastima kako bi se obezbedila zaštita takvih mesta.

“Podstičemo vladu da napreduje na sudbini razjašnjavanja sudbine nestalih i da sarađuje sa grupama iz Beograda koje se bave tim pitanjem”, zaključio je Tanin.

Kada se radi o pandemiji, Tanin je istakao da iako su uvedene dodatne mere, zaraza dostiže najveći nivo od početka pandemije i da je na KiM zabeleženo više od 2.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije što je najviše po glavi stanovnika.

“Na Kosovo su stigle prve doze vakcina protiv korona virusa preko Kovaks sistema. Od suštinske važnosti je da se ubrza vakcinacija na KiM. Misija nastavlja da radi na terenu u skladu sa planom”, zaključio je Tanin.