in

ŠOPING, PUTOVANJA I KO ZNA ŠTA JOŠ… Država domišljata u pridobijanju mladih za vakcinaciju, a da li su novi podsticaji tek na pomolu?!

Juče je završena poslednja u nizu sednica Kriznog štaba Vlade Republike Srbije za suzbijanje pandemije korona virusa, a na njoj je bilo reči o popuštanju mera usled dobre epidemiološke situacije koju beležimo proteklih nedelja u našoj zemlji. Iako je rad ugostiteljskih objekata bila ključna tema zasedanja, mnoge je interesovalo i pitanje koje se tiče isplate 3.000 dinara vakcinisanima, kao i mogućnosti za nove ili slične podsticaje od strane države, a zarad kolektivnog imuniteta.

Kada je “Blic” nedavno pisao o ovoj temi, stručnjaci su rekli da smatraju kako su oni koji su se vakcinisali samo zarad para to već uradili, te da je besmisleno da se više ide na “tu loptu” ukoliko se želi bolji procenat vakcinisanih, i da čudi što su mladi ti koji pokazuju najmanje interesovanja za imunizaciju.

Produžena mogućnost za 3.000 dinara

Međutim, izgleda da naši sagovornici nisu bili u pravu, te će novih podsticaji od strane države i te kako biti, i neće izostati kako za sve građane, tako i za one najtvrdoglavije, mlade, za koje je pronađen poseban način da se “dovuku” do vakcinalnog punkta.

Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija

Naime, kada je o isplati famoznih 3.000 dinara reč, juče su otklonjene sve sumnje i nedoumice. Iako su svi mislili da je 31. maj poslednji dan kada će moći da se vakcinišu, a da pritom dobiju i novčanu zahvalnost, Krizni štab je demantovao javnost i najavio promenu važećeg pravila. Tačnije, na osnovu najnovije odluke, mogućnost za dobijanje novca uz imunizaciju je produžena, i sada podrazumeva registraciju na eUpravi večeras do ponoći, i obaveznu vakcinaciju u roku od sedam dana.

Mladima vaučer od 50 evra?

Vakcinacija u našoj zemlji je, čini se, dostigla svoj maksimum. Penzioneri su oni koji su se najviše vakcinisali, dok mladi još uvek “zaziru”, te su sada ciljna grupa oni između 16 i 30 godina, i traži se način za njihovu stimulaciju. Ukoliko to imamo u vidu, ne čudi što je na pomolu nova odluka o vaučerima za putovanje u visini od 50 evra koje će mladi dobijati ukoliko se vakcinišu.

Foto: Snežana Krstić / RAS Srbija

Na ovu ideju došla je Naconalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA), koja je istu predložila resornim instutucijama. Plan je da država subvencioniše 30 evra, a turističke agencije 20 evra.

Iako YUTA odgovor od nadležnih organa još uvek nije dobila, čini da je ovo svakako maštovit i efikasan način za stimulisanje mlađe populacije, gde bi se pored imunizacije rešio i problem turizma kao najpogođenije oblasti.

Klubovi rade do ponoći

Ključna tema jučerašnje sednice – rad ugostiteljskih objekata, takođe je doživela određene izmene. Naime, dosadašnje radno vreme do 22 sata produženo je, te će sada njihov rad biti dozvoljen do ponoći. Ova odluka se, preciznije, odnosi na kafiće i restorane, a isto tako i na kioscima ćemo moći da kupujemo kao u “dobra stara vremena” od 00 do 24 sata, dok će se i bioskopima produžiti radno vreme, pa će projekcija u njima biti moguća do 23 sata.

Iako proslave, svadbe i mature još uvek nisu dozvoljene, i o njihovom radu će tek naknadno biti reči, odlučeno je da se poveća broj učesnika na kongresima, pa će tako on biti duplo veći i iznosiće 200 ljudi.

Ukinut besplatan PCR za Nemačku, predlog o smanjenju njegove cene

Ukidanje besplatnog PCR testa za Nemačku mera je koja je mnoge iznenadila, jer nisu ni bili upoznati s istom. Kako god, više nije na snazi, pa će od danas svi koji iz Srbije putuju za Nemačku morati da plate za antigensko ili PCR testiranje na prisustvo kovida 19.

Foto: Ronald Wittek / EPA;

YUTA je i kod ovog problema predložila rešenje, i to u vidu niže cene PCR testa za sve turiste tokom sezone, kao i to da se obezbede besplatni PCR testovi za decu uzrasta do 14 ili 16 godina, s obzirom da oni i ne mogu da budu vakcinisani, pa je za njih PCR obavezan. Ispred YUTA organizacije smatraju kako bi ovo bio dobar način da se roditelji motivišu za imunizaciju, međutim, da li će odluka biti usvojena i kada, još uvek je upitnik.

Šta je potrebno za potpuno ukidanje mera?

Iako gore navedene mere predstavljaju samo ublažavanje već postojećih, pa do vraćanje u “staru normanost”, čini se, još uvek nismo ni blizu, Krizni štab je na sednici održanoj juče objasnio i pod kojim uslovima bismo mogli čak i to da očekujemo. Odgovor je – kada budemo imali više od 50 odsto vakcinisane punoletne populacije, ili ti, oko 2.8 miliona stanovnika, a još jedan od uslova je i manje od 100 zaraženih na dnevnom nivou.

VIDEO: Kisić: Mature verovatno moguće u školama, u kontrolisanim uslovima