in

Šoping saveti KOJI DONOSE VIŠE

Kada je kupovina u pitanju, većina nas već ima uspostavljenu rutinu i svoj ritam, ali neke navike je dobro osvežiti i s vremena na vreme upotpuniti novim prečicama i cakama, a sve u cilju što veće efikasnosti ili užitka – kako kome više paše.

Mi vam zato donosimo 5 saveta za onlajn šoping uz koje će vam onlajn kupovina postati još lakša i praktičnija i sigurnija:

1. Za početak, kada dođete do željenog internet trgovca, proverite adresno polje i uverite se da je njegov vebsajt siguran samim tim što u svom prefiksu https sadrži to dodatno slovo „S“ i simbol katanca. Na taj način možete biti sigurni da su ukucani podaci enkriptovani i možete mirne glave preći na sledeći korak.

2. Provereni trgovci će na svom vebsajtu imati jasno istaknute simbole Mastercard® SecureCode™ i Mastercard® Identity Check™, kao garanciju da se razmena platnih podataka vrši isključivo sa bankom, ne i sa trgovcem. Zato obavezno potražite i ova dva simbola i budite sigurni da su vaši platni podaci zaštićeni najsavremenijim tehnologijama kompanije Mastercard.

3. Podatke za plaćanje kao što su broj kartice, rok isteka, kao i CVC2 i PIN kod unosite na sigurnoj strani koja na sebi ima jasnu oznaku banke ili finansijske institucije preko koje se plaćanje obavlja. Takođe, te podatke nikada nemojte deliti s drugim ljudima, bilo u onlajn ili oflajn okruženju.

4. Prijavite se za dvofaktorsku autentifikaciju kod svoje banke, kao još jedan korak u potvrdi identiteta pravog korisnika kartice i dodatnu sigurnosnu meru. To znači da prilikom potvrde plaćanja, na broj vašeg mobilnog telefona koji ste registrovali u svojoj banci stiže jednokratna lozinka i time zaokružujete proces sigurnog onlajn plaćanja.

Foto: Promo / Promo

5. Onlajn plaćanja i elektronski trag kupovine vam garantuju i mogućnost zamene ili refundacije sredstava ukoliko niste zadovoljni iz bilo kog razloga, te nikad ne morate brinuti o tome da li će vaša reklamacija biti usvojena ili artikal zamenjen.

6. BONUS SAVET: Svoje onlajn porudžbine plaćajte Mastercard karticama, jer je u toku nagradna kampanja u okviru koje se za pet ili više onlajn plaćanja ukupne vrednosti od najmanje 5.000 dinara ostvaruje povraćaj sredstava u iznosu od 980 dinara. Potrebno je da onlajn plaćanja izvršite svojom Mastercard karticom izdatom od strane banke učesnice ovog programa, na domaćem vebsajtu, platformi ili aplikaciji, bilo sa mobilnog telefona, tableta ili računara. Računaju se sve kupovine koje obavite na ovaj način u periodu između 15. maja i 15. juna, a takođe možete računati i na sva ona ponovljena plaćanja koja vršite zahvaljujući credentials-on-file usluzi kojom svoje platne podatke čuvate u sigurnom okruženju i u enkriptovanom obliku.

Kupovina više nikada ne mora oduzimati dragoceno vreme, a izbora je više nego ikad, jer se sada sve što vam treba doslovno nalazi na dohvat ruke, odnosno na svega nekoliko klikova od vas. Poručite obrok, rezervišite putni aranžman, zakažite termin za obnavljanje dokumenata i istovremeno platite sve neophodne takse i račune onlajn, poručite namirnice iz supermarketa, obnovite biblioteku ili putnu apoteku. Završite sve svoje obaveze lako i na miru, a onda poručite sebi taksi i popijte tu kafu sa prijateljima za koju vam je sad ostalo malo više vremena.