in

SPASOVDAN, slava grada Beograda obeležiće se 10. juna uz tradicionalnu litiju

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić saopštio je danas da će ove godine Spasovdan, slava Grada Beograda, biti obeležena u četvrtak 10. juna 2021. godine. Gradska slava će biti obeležena svetom arhijerejskom liturgijom u beogradskoj Vaznesenjskoj crkvi, potom će u popodnevnim časovima biti upriličen prijem u Starom dvoru dok će svečana slavska litija krenuti u 19 časova.

Foto: S. Pajić / RAS Srbija

– Ove godine gradsku slavu obeležavamo sećajući se teških trenutaka koje smo prolazili u prethodnom periodu suočeni sa pandemijom kovid 19 ali isto tako sa verom u boga i sa nadom da ćemo se uspešno izboriti sa svim izazovima koji su pred nama – rekao je graonačelnik i dodao da će sa velikom radošću, ove godine, kao domaćin slave Grada Beograda prisustvovati liturgiji, zatim ugostiti zvanice u Starom dvoru a potom će se pridružiti sveštenstvu i građanima u litiji od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save.

Кako je objasnio gradonačelnik, litija će se sa početkom u 19 časova kretati od Vaznesenjske crkve ulicama Кneza Miloša i Кralja Milana, preko Trga Slavija i Bulevara Oslobođenja do hrama Svetog Save na Vračaru gde će biti služen moleban za Beograd i njegove žitelje.

– Gradsku slavu obeležićemo poštujući epidemiološke mere koje se odnose kako na skupove na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru. Održavamo radne sastanke i pažljivo pripremamo celokupnu organizaciju zajedno sa sveštenstvom Srpske pravloslavne crkve. Pozivam građane da zajedno toga dana budemo u molitvi kao što smo se zajedno borili sa pandemijom, i da nas zajedništvo vodi u lepšu budućnost – zaključio je Radojičić.