in

SPC protiv Nacrta zakona o istopolnim zajednicama, ali “poštuje i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine”

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve je Vladi Srbije podneo primedbe i mišljenje o predlogu zakona o istopolnim zajednicama.

“Pomenuti predlog zakona za Srpsku Pravoslavnu Crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i Zakonom zaštićena vrednost. Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine.

“Sveti Arhijerejski Sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo”, dodaje se u saopštenju.

Sinod je naglasio i da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi svih pitanja od opšteg društvenog značaja, “kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost”.