in

Sporna kupovina respiratora za oko 5 MILIONA EVRA

Suđenje predsedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrednosti od 5.265.000 evra (10.530.000 KM), koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, biće nastavljeno u Sudu BiH u petak, 4. juna.

Na prošlom ročištu, održanom 19. maja, Tužilaštvo BiH je uložilo materijalne dokaze, među kojima je i ugovor od 3. aprila 2020. godine o kupovini 100 respiratora između kompanije “Srebrena malina” i Federalne uprave civilne zaštite za 10,5 miliona KM. Reč je o respiratorima “HCVE 003” koji, ipak, nisu kupljeni, prenosi Srpskainfo.

Osim Novalića, u ovom predmetu optuženi su ministar finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih dela u vezi sa delima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izveštaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavestan rad u službi.

Ročište je zakazano za petak u 9.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.