in

Starović: BiH u najdubljoj krizi, ne dozvoliti eskalaciju

Starović je naveo da je ”veliko pitanje” kako će se oktroisani izmenjeni krivični zakonik, kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida u Srebrenici, sprovoditi u praksi, ali da nema povratka na staro o čemu govori i izjava Inckovog naslednika Kristijana Šmita koji je podržao i zahvalio Incku na izmeni krivičnog zakonika.

Naglasio je da je veoma važno da postoji jedinstven i odlučan odgovor srpskog naroda, pre svega u RS, kao i da se, kako kaže, ne ulazi u ishitrene poteze i da postoji konstantan dijalog između Beograda i Banjaluke.

”Situacija će biti veoma teška, na nama je da ne dozvolimo bilo kakvu eskalaciju u neposrednoj budućnosti, a na širem planu da čuvamo naš identitet, kulturu, jezik i da pokažemo da nije bitno šta će se govoriti u Sarajevu, Zagrebu već da znamo ko smo i čuvamo sećanje na naše žrtve”, rekao je Starović.

Govoreći o situaciji u BiH, on je podsetio na izjavu ministra spoljnih poslova Hrvatske koji je kritikovao primenu bonskih ovlašćenja visokog predstavnika i koji je ukazao na to da Inckova odluka odražava duboki demokratski deficit unutar BiH.

Starović je kazao da oni koji pokušavaju da ukinu Republiku Srpsku često kao argument uzimaju navodnu nefunkcionalnost BiH, ali da se, kako kaže, pokazalo, pogotovo u poslednje tri godine, da je RS najfunkcionalniji deo te države, a da u Federaciji BiH ne mogu da formiraju izvršnu vlast.

”Suštinski problem u funkcionalnosti BiH su odnosi između bošnjačkog i hrvatskog faktora, a Inckovom odlukom stavlja se ‘mina’ u temelje stabilnosti te države koja može biti aktivirana sutra, prekosutra ili kad god nekome bude odgovaralo”, naveo je Starović.

Dodao je da je na delu plansko narušavanje procesa pomirenja između srpskog i bošnjačkog naroda.

”Poruke su predsednika (Aleksandra) Vučića ne samo juče, nego godinama unazad, o potrebi pomirenja Srba i Bošnjaka, da moramo prevazići probleme iz prošlosti i zajedno graditi budućnost. A šta dobijamo, s druge strane, poruke o nekakvom drugom poluvremenu i osveti koja će se sprovoditi na ovaj ili onaj način”, kazao je Starović.