in

Sudbina heroja sa Košara potresla Srbiju, pomoć stiže sa svih strana

Ima nekadašnjih vojnika s Kosmeta, koji danas žive vrlo teško, ali siguran sam da je sudbina Mije Đidića jedna od najtežih – kaže, za “Novosti”, Boban Ostojić, vodnik prve klase u penziji, ranjenik s Košara.

– Sećam ga se iz 1998. godine. Borio se, bio je vredan, dobar momak. Čim smo se uverili kako živi i koliko je oboleo, pokrenuli smo akciju da mu se što pre pomogne. Slali smo fotografije i informacije o njegovom stanju na mnogobrojne adrese. Borio se naš Mija za Srbiju, sada mi moramo da se izborimo za njega – kaže Ostojić.

Mija Đidić (43) borio se šest meseci na Kosmetu, a ratište ga je dočekalo na redovnom odsluženju vojnog roka u Peći. Kako priča njegova majka Vidosava, koja jedina brine o njemu, Mija boluje od posttraumatskog sindroma, lečio se u više psihijatrijskih ustanova i bolnica.

– Ja ga sada brijem, ja ga kupam, ja mu operem noge, ja ga obučem, nađem mu stvari. On nikada sam ne bi ni noge oprao, ni da se istušira. Ne bi da nije mene. Nikad. Ja teškom mukom, jer nisam imala overenu knjižicu. Dole neće da mi overe, a ja nemam čime da platim. Ne znam kako sam se snalazila za njegove lekove – ispričala je ranije Mijina majka Vidosava za RTS.

Da sam ne može ništa da uradi, bilo je jasno i ekipi “Novosti” koja je prošle nedelje otišla u zabačeno brusko selo Milentija i videla u kakvim nesrećnim uslovima živi bivši pripadnik čuvene 125. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije.

Složene psihijatrijske dijagnoze Mije Đidića, koji i danas sanja rat na Kosmetu, ispisane su u prethodnih 20 godina na desetinama stranica lekarskih izveštaja sa pregleda i otpusnih listi u koje je ova redakcija imala uvid. Zdravstveno stanje mu se vremenom uglavnom, pogoršavalo.

– Pridružili smo se kako bismo pomogli da Mija dobije status ratnog invalida. Zakon o pravima boraca i civilnih invalida rata, koji se primenjuje od 1. januara, olakšava dobijanje tog statusa – kaže Valentina Milosavljević, predsednica opštine Brus, koja je sa saradnicima posetila porodicu Đidić.

Foto: RTS / screenshot

Mija Đidić

– Prikupili smo medicinsku dokumentaciju, obezbedićemo, snosićemo sve troškove budućeg postupka. Cilj nam je da Miji omogućimo da što pre dođe do ostvarivanja tog prava.

– Na teritoriji opštine imamo 20 boraca koji su po ranijim zakonima ostvarili pravo koje ćemo pokušati da omogućimo i Miji – objašnjava Zbiljić.

– Oni imaju svoja redovna mesečna primanja. Uveliko se i podnose zahtevi za dobijanje statusa boraca po novom zakonu. Prikupljamo podatke.

Komandir voda 125. motorizovane brigade Boban OstojićFoto: RTS / screenshot

Komandir voda 125. motorizovane brigade Boban Ostojić

U Udruženju boraca u Brusu navode da je slučaj nesrećnog Mije zaista specifičan.

– Za sve se saznalo kada su njegovi drugari borci izbacili snimak na društvenim mrežama. Ovo što može da se vidi je zaista tužno i sigurni smo da će se Miji pomoći sada kada su se se svi pridružili – kaže Andreja Đorđević iz Udruženja boraca Brusa.

Prema rečima Nikole Zbiljića, iz Odeljenja za društvene delatnosti opštine Brus, proces utvrđivanja invaliditeta je prioritet.

Opština Brus pokrenula akciju za prikupljanje pomoći

Opština Brus pokrenula akciju za prikupljanje pomoći, prekjuče su predstavnici Udruženja boraca Brusa posetili Đedića i uručili mu paket hrane i paket sredstava za higijenu, piše portal brusonline.com