in

SVE JE STALO Brod koji se nasukao u Sueckom kanalu napravio NEVIĐENI HAOS, koji se prelio i na Sredozemno more (FOTO)

Teretni brod “Ever Given” i dalje blokira Suecki kanal, što je uzrokovalo neverovatnu pomorsku gužvu i onemogućilo najmanje 150 brodova da prođe ovim važnim pomorskim putem.

Ogromni brod koji se nasukao će možda nedeljama blokirati kanal, a u toku je akcija njegovog oslobađanja.

Prema satelitskim snimcima, vidi se kako je “Ever Given” dijagonalno potpuno blokirao kanal.

Timovi za spasavanje iz Holandije i Japana angažovani su da osmisle novi plan oslobađanja ovog prepunog teretnog broda nakon skoro tri dana bezuspešnih napora.

Foto: Tanjug/AP

Brod “Ever Given”

Tajvanski “Evergreen Marine Corp”, koji je prodao na lizing ovo plovilo jednom japanskom biznismenu, rekao je da je holandsku firmu “Smit Salvage” i japansku “Nippon Salvage” odredio vlasnik broda i da će raditi zajedno sa kapetanom i Upravom Sueckog kanala (SCA) na planu oslobađanja broda i ponovnog uspostavljanja saobraćaja na jednoj od ključnih svetskih trgovinskih ruta, piše Gardijan.

„Evergreen će nastaviti da se koordiniše sa brodovlasnikom i vlašću Sueckog kanala kako bi se suočili sa situacijom što je moguće hitnije, osiguravajući nastavak putovanja što je pre moguće i ublažavajući efekte incidenta“, navedeno je iz kompanije “Evergreen”.

Napori za ponovno pokretanje 220.000 tona teškog i 400 metara dugog broda su nastavljeni u četvrtak nakon kratkog prekida preko noći, usred straha da bi operacija mogla da potraje nedeljama ukoliko plovilo treba istovariti.

Gužva nastala zbog nasukavanja brodaFoto: https://www.marinetraffic.com/ / screenshot

Gužva nastala zbog nasukavanja broda

Blokada je odgodila najmanje 150 plovidbi, a nastala je velika gužva i u Sredozemnom moru i u Crvenom moru.

Aplikacije i sajtovi za praćenje pomorskog saobraćaja pokazuju velike razmere gužvi i na okolnim morima.

Brod Ever Given snimljen satelitomFoto: Planet labs / Tanjug/AP

Brod Ever Given snimljen satelitom

Peter Berdovski, izvršni direktor kompanije Boskalis, specijalne kompanije za bageriranje koja je poslala posadu na lice mesta, rekao je da do sada podaci sugerišu da “zaista nije moguće da ga izvučemo” i da će brod možda morati da se istovari.

Brod "Ever Given"Foto: Tanjug/AP

Brod “Ever Given”

– Ne možemo da isključimo da bi to moglo da potraje nedeljama, u zavisnosti od situacije – rekao je Berdovski za holandsku televiziju.

Rekao je da su brodski pramac i krma podignuti u odnosu na obe strane kanala.

– To je poput ogromnog kita na plaži. Ogromna je težina na pesku – rekao je on i dodao da će možda morati i da se istovaruje brod i da se angažuje tegljač i da se radi bageriranje peska.

U međuvremenu se vlasnik broda izvinio zbog neprilika koje je izazvao njegov brod.

– Odlučni smo u napornom radu na rešavanju ove situacije što je pre moguće. Želeli bismo da se izvinimo svim stranama pogođenim ovim incidentom, uključujući brodove koji putuju i planiraju da putuju kroz Suecki kanal – rekao je Šoei Kisen Kaiša.