in

Sve ove mere preduzimamo zbog STRAHA OD PREOPTEREĆENJA

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da zdravstveni sektor u Republici Srpskoj nije ugrožen, te da se u situaciji borbe sa korona virusom pokazao fleksibilnijim i boljim u odnosu na takve sisteme u pojedinim zemljama okruženja.

Dodik je rekao da je istina da su zdravstveni radnici premoreni, ali da je srećan što ovde nisu viđene scene iz bolnica u Italiji, Španiji, Francuskoj i Americi, kada se akumulirao broj mrtvih koji je bio i do 1.000 dnevno.

– Mi to nismo doživeli i sve ove mere što preduzimamo – preduzimamo zbog straha od preopterećenja – rekao je Dodik za Nezavisne novine, prenosi Srna.

Ističe da zabrana rada ugostiteljskih objekata i pojedinih privrednih subjekata zbog pogoršanja epidemiološke situacije nije prisutna samo u Srpskoj, već da je reč o globalnom problemu.

– Ako zdravstveni sektor kaže da je priliv pacijenata enorman i da ne mogu kapaciteti da izdrže i ako je priliv veći nego u novembru, mora se reagovati – navodi Dodik.

“Predsednik Srpske po automatizmu da bude član Predsedništva”

Rekao je da će tokom predstojećih izmena Izbornog zakona BiH predložiti da iz Republike Srpske u jednoj ličnosti treba birati člana Predsedništva i predsednika Republike, te da predsednik Srpske po automatizmu bude član Predsedništva.

– Mi imamo pravo da kažemo kako ćemo birati našeg člana Predsedništva i mislimo da predsednik koji ima dinamiku i upoznat je sa svim detaljima za Republiku Srpsku treba da bude član Predsedništva – rekao je Dodik, koji je i lider SNSD.

Na pitanje da li zaista veruje da može doći do mirnog raspada BiH, Dodik je odgovorio da je to danas realno.

– Neće Bošnjaci. Nije pitanje njihovo `neće`, već naše `hoću`. Sve više ljudi u Evropi i svetu vidi da ovo ne ide nigde, osim nekoliko pojedinaca koje plaćaju bošnjački i muslimanski lobiji po Americi i oni pričaju istu priču godinama – rekao je Dodik.