in

“SVI TREBA DA POMOGNEMO ZDRAVSTVO” Cvijanovićeva poručila da za lečenje kovid pacijenata neće nedostajati novca (FOTO)

Ovo je teško vreme i za zdravstvo i za ekonomiju, rekla je predsednica RS Željka Cvijanović tokom današnje posete Univerzitetsko i kliničkom centru RS u Banjaluci.

– Zadovoljna sam kako je UKC odgovorio na epidemiju. Posebno opterećenje je što ne znamo koliko će ovo trajati. Svi treba da pomognemo zdravstvu – rekla je Cvijanovićeva, piše Srpskainfo.

Naglasila je da za lečenje neće nedostajati novca.

– Uz sve muke koje nam je epidemija donela, nastavili smo da radimo ono što je bilo u planu – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je zadovoljna što je počela masovna vakcinacija, te da će se vakcinisati.

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

Željka Cvijanović i Vlado Đajić

– Dodala je da se mere ne poštuju u meri u kojoj se očekuje. Republički štab vodi računa i o potrebama zdravstva i o potrebama privrede. Hoće li biti pooštravanja mera, zavisi od epidemiološke situacije. Ovo deluje kao začarani krug, ali mi ćemo iz njega izaći. Mere nisu ničiji hir, njihovo donošenje je možda nešto najsloženije čime smo se se bavili. Svi treba da budemo strpljivi – rekla je Cvijanovićeva.

Vlado Đajić nakon sastanka sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović ovoj zdravstvenoj ustanovi, istakao da skoro 600 pacijenata koji vode bitku sa koronom su zbrinuti u Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, to je ogroman broj, rekao je direktor UKC RS Vlado Đajić nakon sastanka sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Željka Cvijanović i Vlado Đajić Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

Željka Cvijanović i Vlado Đajić

Naglasio je da ima mesta za prijem još pacijenata.

– Spremili smo kapacitete na sedmom spratu u UKC RS. Naš zadatak je da nijedan pacijent ne ostane bez bolničkog kreveta i nege. Apelujemo na građane da budu odgovorni – poručio je Đajić.

On je rekao da se traži najbolje rešenje za prijem pacijenata koje ne može da primi UKC.

– Najbolje rešenje je Banja Slatina, koja je predviđena za lečenje lakših i srednje teških pacijenata. U narednih sedam dana tamo će biti razvedena i kiseonička mreža. Na staroj pulmologiji već imamo oko 80 pacijenata – rekao je Đajić.