in

TEMELJNI UGOVOR “REKONSTRUIŠE” KRIVOKAPIĆA? Ne stišava se sukob Krivokapića i lidera Demokratskog fronta zbog ugovora sa SPC

Zdravku Krivokapiću, u javnosti doživljavanom kao čoveku koga su litije dovele na vlast, izbegavanje dogovora sa vrhom SPC doneo je novi krug političke krize u kojoj se pominje čak rušenje crnogorske vlade i njegov odlazak sa mesta premijera.

Odbijanjem potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, na čiji je predlog, kao nestranačka ličnost, doveden na čelo vlade Crne Gore, Krivokapiću je dodatno zakomplikovano ionako već dovoljno umršenih prvih pola godine premijerskog mandata.

Ovaj potez podigao je toliko bure poslednjih dana da je Andrija Mandić jedan od lidera Demokratskog fronta (DF), članice vladajuće koalicije, saopštio kako je Krivokapić izgubio poverenje i da više nema njihovu podršku. Jedna, kako se činilo formalna stvar, potpuno je ispolitizovana i u toj meri, da je temeljni ugovor trenutno najaktuelnija misterija Crne Gore.

Šumovi su krenuli valjda odmah na podgoričkom aerodromu, kada je na poziv iz Patrijaršije prošlog četvrtka uveče Krivokapić doputovao u Beograd. U njegovom kabinetu tvrde da je tek tokom avionskog leta iz najave agencije Tanjug saznao da ga pred kamerama čeka potpisivanje Temeljnog ugovora o statusu SPC u CG, neplanirano i izmešteno iz Podgorice u Beograd. Krivokapić je odbio noćno stavljanje potpisa na ovaj dokument izvan CG i pre izbora novog mitropolita u Cetinju, obavestivši patrijarha Porfirija da je za narod u CG jedini kandidat za to mesto vladika Joanikije. Informativna služba ekspresno je posle susreta optužila premijera CG za mešanje u rad Sabora i kršenje dogovora, što je uradio i sam Joanikije, koji je potom izabran za mitropolita.

Krivokapić je po povratku u svoju zemlju uzvratio otvorenim pismom javnosti u kome je naglasio da je “otišao kod patrijarha Porfirija ne sluteći da time ulazi u političku igru, odavno započetu van SPC”.

– U ime Vlade i države Crne Gore zaključiću Ugovor sa SPC, mojom crkvom, u mojoj zemlji, iako on nije temelj ni uslov zaštite crkvene imovine, koja je zaštićena usvajanjem Zakona o slobodi veroispovijesti…

Foto: M. Đoković / RAS Srbija

Zbog politike koju vodi, zbog neispunjenih obećanja SPC, Vlada nije ispunila očekivanje i nema naše poverenje: kaže Andrija Mandić, jedan od lidera DF

Krivokapić je potom optužio Andriju Mandića da je direktno i lično vršio pritisak da se izbor mitropolita crnogorsko-primorskog odgodi do rekonstrukcije Vlade i dodao:

– Neće vam to proći! Temeljni ugovor će biti potpisan uz narod Crne Gore koji se za njega izborio. Onako kako to i dolikuje.

Mandić, s druge strane, tvrdi da je Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC usaglašen još početkom aprila, ocenjujući da je Krivokapić, odbijajući da ga potpiše, napravio “težak skandal”, ali i da “još ima šanse da reaguje tako što će otići u Patrijaršijski dvor i potpisati temeljni ugovor”.

Lideri DF, posle svega smatraju, da bi premijer Krivokapić sam trebalo da pokrene pitanje poverenja svojoj vladi, pošto je, kako kažu, svojim potezom rasturio vladajuću većinu. Kao opcija se pominje i rekonstrukcija vlade. Lideri DF-a se nisu precizno izjasnili na pitanje da li će oni pokrenuti pitanje poverenja Vladi u parlamentu, ali su ponovili da će dalje korake definisati nakon konsultacija unutar saveza “Za budućnost Crne Gore” i sa partnerima sa kojima imaju većinu u parlamentu.

Lider Nove srpske demokratije, članice DF-a, Andrija Mandić kazao je da premijer treba da odgovori na to da li može da vlada ako nema podršku parlamentarne većine.

– Mi smo saopštili naš stav da zbog politike koju vodi, zbog neispunjenih obećanja koja su data Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Vlada nije ispunila očekivanje i oni nemaju naše poverenje. Sada je važno da čujemo šta kaže premijer, rekao je Mandić.

Janjušević: Nova vlada ili novi izbori

Politički analitičar Dragiša Janjušević kaže da su mogući izlazi iz ove situacije rekonstrukcija vlade ili novi izbori.

– Izlazi iz ove situacije su rekonstrukcija Vlade ili parlamentarni izbori. Ne verujem da će se ići brzo u parlamentarne izbore, nego da je ovo jedan pritisak da se napravi rekonstrukcija Vlade, s tim da premijer Krivokapić ne bude na čelu te Vlade nego da se ide ka novom rešenju – kaže Janjušević, koji, međutim, naglašava da je krajnje neizvesno da li će biti saglasja svih delova parlamentarne većine oko rekonstrukcije.

Šta je Temeljni ugovor

Temeljni ugovor definiše odnose između države Crne Gore i jedne verske zajednice, poput konkordata sa Vatikanom. Ovaj pravni akt će priznati status SPC u Crnoj Gori koji je bio neregulisan. Sve ostale verske zajednice, osim SPC, već imaju potpisan ugovor sa državom Crnom Gorom. Suština ugovora sa SPC je da se zaključi Zakon o slobodi veroispovesti kojim su rešeni gorući problemi s imovinom SPC u CG.