in

U BiH stiglo 23.400 DOZA “FAJZEROVIH” VAKCINA kupljenih putem Kovaksa mehanizma

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas je dopremljeno 23.400 doza vakcine proizvođača “Biontek-Fajzer” koje je BiH kupila u okviru mehanizma “Kovaks”.

Ovo su prve vakcine koje je BiH dobila putem “Kovaks” mehanizma, od 1.232.000 doza koliko je naručeno i plaćeno. Proces nabavke vakcina putem “Kovaksa” u BiH je pokrenut u julu prošle godine, a ugovor je potpisan 18. septembra 2020. godine.

Ovim mehanizmom, u koji je uključeno 186 zemalja, koordiniše Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt su za nabavku vakcina putem “Kovaks” mehanizma izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su dovoljne za imunizaciju oko 20 odsto građana.

Iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara najvljeno je i da će u Sarajevo večeras stići i 26.400 doza vakcine kompanije “Astra Zeneka”. Ove vakcine će na Međunarodni aerodrom Sarajevo stići letom iz Istanbula, a predviđeno vreme sletanja aviona je 19.50 časova, piše Srna.