in

U UKC RS izolovani BRITANSKI I JUŽNOAFRIČKI SOJ korone

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske izolovani su britanski i južnoafrički sojevi novog korona virusa, potvrdili su iz ove zdravstvene ustanove.

U UKC RS objašnjavaju da je testiranje obavljeno na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja, piše Srpskainfo.

– S obzirom na činjenicu da je krajem februara primećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, te povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno obolevanje osoba koje su već prebolovale kovid 19, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme. Iz prvog seta uzoraka, koji obuhvata period prve polovine marta (od 1. marta do 15. marta 2021. godine), odabrana su 93 uzorka, koja su pokazala da je mutantna forma N501Y bila prisutna u 66,66 odsto uzoraka, odnosno dve trećine testiranih. Zanimljivo je da je jedan uzorak istovremeno bio pozitivan na obe forme virusa – navodi se u saopštenju.

U UKC RS objašnjavaju da je mutacija N501Y prisutna kod britanskog soja B.1.1.7 i kod južnoafričkog soja 501W2.

– Razlikovanje ova dva soja moguće je izvršiti sekvenciranjem. U regionu trenutno od ova dva soja, dominira britanski soj B.1.1.7. Planirano je izvođenje sledeće analize za uzorke prikupljene od 15. marta do 31. marta da bismo pratili dinamiku cirkulacije ovog soja – naglašavaju u UKC RS.