in

UBLAŽAVANJE MERA Vlada FBiH odobrila povratak navijača na tribine, u zatvorenom dozvoljeno okupljanje do 50 osoba

Vlada Federacije BiH usvojila je danas preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji je predložio nastavak postepenog ublažavanja mera, a između ostalog i povratak navijača na tribine.

Nova odluka dopušta da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru poveća na 50, a na otvorenom na 100 osoba, prenosi Srpskainfo.

Takođe je moguće i organizovanje većih skupova uz posebno definisane uslove: posedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa ne starijeg od 48 sati, potvrda o prebolovanom kovid-19 ne starija od 6 meseci ili potvrda o završenoj vakcinaciji.

Prilikom ulaska na stadion i izlaska s njega obavezno je poštovanje epidemioloških mera (nošenje maski i držanje distance), za što su zaduženi kovid redari.

Dozvoljeno je održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, kojima bi moglo prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od 100 osoba, potrebno je da sudionici imaju: negativan antigenski ili PCR test ne stariji od 48 sati, potvrdu o prebolovanom COVID-19 ne stariju od 6 meseci ili potvrdu o završenoj vakcinaciji.

Kantonalnim ministarstvima zdravstva biće upućena naredba da rade procenu rizika i donose mere u skladu s epidemiološkom situacijom.

Biće upućena i naredba kantonalnim kriznim štabovima da definišu način rada i radno vreme ugostiteljskih objekata u skladu s analizom rizika i epidemiološkom situacijom. Nove mere donesene su na period od 14 dana.

Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca na nivou Federacije 14,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, piše Klix.