in

Uskoro stiže NOVI KONTIGENT ruskih vakcina

Direktnom nabavkom vakcina iz Rusije, odakle je do sada u Republiku Srpsku stiglo 40.000 vakcina “Sputnjik” – Srpska je je izbegla problem, kašnjenja vakcina iz programa “Kovaks”, čiji je prvi kontigent vakcina: 23.400 doza, tek, danas stigao u BiH.

Ovo je u emisiji Otvoreno rečeno, Radija Srpske izjavio direktor Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković. On je objasnio da će iz, danas, pristiglog “Kovaks” programa oko 7.500 doza vakcina pripasti Srpskoj.

On je potvrdio da bi početkom naredne sedmice u Srpsku iz Moskve trebalo stići još 20.000 vakcina, čime se, kako je najavio, nastavlja vakcinacija, prevashodno zdravstvenih radnika i osoba preko 65 godina. Uskoro se očekuje vakcinacija i ostalih kategorija društva.

– Da bi mogli sačuvati zdravlje građana, jer iz “Kovaks” programa je, tek, danas prva isporuka. Iako je najavljeno da će do kraja prvog kvartala ove godine stići celokupna količina i to 400.000 doza za Srpsku i 800.000 za Federaciju, ali stiglo je samo 23.400. Od toga će Srpska dobiti 7.578 doza – naveo je Zeljković za Radio Srpske, prenosi RTRS.

Zeljković je objasnio da postoji tri faze vakcinacije i da je u toku druga faza, dodajući da se polako završava imunizacija zdravstvenih radnika i lica preko 65 godina.

– Ali, mi se polako pripremamo za vakcinaciju i ostalih prioritetnih grupa: osobe sa hroničnim obolenjima, prosvetni radnici, pripadnici MUP, kao i novinari. Nama su prioriteti da u skorijem vremenskom periodu vakcinišemo 20 odsto stanovništva – izstakao je Zeljković. Tome će doprinijeti i nova količina vakcina koja stiže u Srpske, jer će proces vakcinacije trajati najmanje do kraja godine.

– Sledeće sedmice znaćemo kada nam stiže “Sputnjik” iz Rusije, odakle ukupuno očekujemo 400.000 doza, a isto toliko i iz “Kovaks” programa. Plus pregovaramo i sa Kinom oko nabavke još vakcina. Ukupno bi tada bilo vakcinisano, sa tim dozama, oko 40 odsto stanovništva – pojsanio je Zeljković.

Govoreći o poslednjim epidemiološkim mjerama koje su na snazi do nedelje, Zeljković je istakao da je njihovo poštovanje i dalje neophodno i da će se, kroz analizu, utvrditi da li će i dalje ostati na snazi. – Mere daju rezultate 14 dana nakon njihove primene, odnosno vidimo da li se smanjio broj inficiranih ili ne – naglasio je on.

Da je odgovornost na svakom pojedincu svedoči i podatak da je sve veći broj novoobolelih zahteva bolničko lečenje.

– U ovom trenutku imamo sve veći broj inficiranih. Mi već imamo 1.100 pacijenata, a 5.novembra prošle godine to je bilo 1.266 pacijenata, što govori o tome da se broj pacijenata povećava – upozorio je Zeljković.