in

Usmrtio osmoro ljudi u San Hozeu, pa PRESUDIO SEBI trenutak pre hapšenja: Isplivao jezivi snimak (VIDEO)

Američku javnost potresao je snimak dug četiri i po minuta koji je u utorak objavila američka policija a koji prikazuje akciju njihovog tima specijalaca prilikom pokušaja da uhapse masovnog ubicu Semjuela Kesidija iz San Hozea.

Ubica je pre dolaska policije ubio osmoro kolega u zgradi železnice gde je radio a zatim je, prilikom upada policije dva puta pucao sebi u glavu, što su kamere na policijskim odelima zabeležile, piše Asošijeted pres.

Minuti užasa

Na prve vesti o pucnjavi, formiran je specijalni tim od petorice specijalaca koji je dobio zaduženje da se obračuna sa pucačem koji se, posle ubistva kolega, zabarakadirao u zgradi železnice u Santa Klari.

Na snimku sa kamera, kojie američki policajci po zakonu moraju da nose na sebi, se vide specijalci koji upadaju u zgradu i oprezno, kao u ratu, sa puškama na gotovs, idu hodnjicima u potrazi za pomahnitalim ubicom. U samoj zgradi su dobili pomoć od strane službenika železnice koji im je omogućio da prođu sa druge strane i iznenade napadača.

Foto: Tanjug/AP

Zgrada u kojoj se odigrala drama

Napadač je otvorio vatru na njih ali su oni svejedno uspeli da ga priteraju u ćošak. No kada je tim upao u sobu odakle je ubica pucao po njima uz povik “Podigni ruke”, on je izvršio samoubistvo, pucajući sebi u glavu dva puta.

Policija i šerif su rekli kako su specijalci radili po protokolu koji je na snazi od 1999. i krvave pucnjave u školi u Kolumbajnu i da se njihov specijalni tim uvežbava redovno da se suoči baš sa ovakvim izazovima.

Prema rečima šerifa Smita, u zgradi je u tom trenutku “bilo više od 100 zaposlenih i da nije bilo pravovremene akcije tima, bilo bi i više poginulih”.

Neslavni rekord

Motivi ubice da pobije svoje kolege još nisu poznati ali po saznanjima šerifove kancelarije, Kesidi je svojoj ženi godinama govorio koliko mrzi svoje kolege i imao je agresivne ispade u periodu koji je prethodio pucnjavi.

Kalifornija drži inače neslavan rekord po masovnim pucnjavama već dvadeset godina i gotovo da ne prođe nedelja a da se ne desi jedna pucnjava.

Iz tog razloga, i policija i šerifska odeljenja imaju svoje timove specijalaca, spremnih da u svako doba reaguju a koje uključuju i specijalno obučene snajperiste.