in

USPON BRITANSKOG SOJA Kako nas je za samo dva meseca od prvog slučaja doveo do “mekog zaključavanja” i krcatih bolnica

Za tačno dva meseca od otkrivanja prvog slučaja britanskog soja virusa korona došli smo do više od 5.000 zaraženih na dnevnom nivou, a procenjuje se da je ovaj oblik kovida do sada postao dominantan jer i do 80 odsto svih obolelih su njegovi nosioci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je 24. januara da je novi soj korona virusa stigao kod nas. Tada je rečeno da je prvi pacijent kod kog je izolovana ova mutacija putnica koja je došla iz Londona i da ona ima blaže simptome zaraze.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Aleksandar Vučić

– Uspeli smo da ispratimo sve kontakte žene koja je imala negativan PCR test, dok njen muž ima obostranu upalu pluća – rekao je tada Vučić i naglasio da nema mesta za paniku.

Ipak, možda u tom trenutku nije bilo razloga za paniku, ali za dva meseca se ispostavilo da možemo da se zabrinemo. Tada je u Srbiji na dnevnom nivou u proseku bilo oko 1.500 zaraženih, a onda, prema statističkim podacima, kriva, sa manjim usponima i padovima, penje se prema 2.000 novoobolelih, i od tada nastavlja da raste.

Jug prvi na udaru

Posle oko mesec dana od saopštenja da je novi soj prisutan, prvi znak da nešto nije kako treba pojavio se na jugu Srbije. U tamošnjim gradovima korona je divljala, a broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika je bio alarmantan. Mesta u lokalnim kovid bolnicama brzo su ispunjena, pa se svuda tražio ležaj više.

Predrag KonFoto: Tara Radovanović / Tanjug

Predrag Kon

U prvi mah nikome nije bilo jasno zašto se to dešava, a onda je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon doveo u vezu buktanje žarišta na jugu sa britanskim sojem korona virusa.

– Znamo da je taj britanski soj prisutan, ali ne možemo da znamo u kom procentu. Ovo što se dešava u Vranju verovatno znači da je prisutniji više nego što je otkriveno. Nismo u mogućnosti da radimo sekvenciranje više nego što radimo – rekao je dr Kon tada.

Epidemiolog iz Vranja dr Slađan Stanković tada nije mogao za “Blic” da potvrdi da se baš radi o ovom obliku virusa, jer nisu obavljena sva istraživanja, ali je i on sam primetio izmene u kliničkoj slici pacijenata.

Dr Slađan StankovićFoto: V. Pešić / RAS Srbija

Dr Slađan Stanković

– Moj je utisak, na osnovnu kliničke slike, da je on nešto izmenjen. Ja kao epidemiolog pratim te kliničke karakteristike, a baš to brzo zaražavanje i zaražavanje svih članova porodice mi daje utisak da se virus sada malo razlikuje. Sada je zarazniji – rekao je dr Stanković tada za “Blic”.

Zaražene cele porodice

Nakon toga, situacija u celoj Srbiji postaje alarmantna i broj novozaraženih se stabilno držao na više od 4.000. Da zarazniji britanski soj hara Srbijom počeli su da upozaravaju i lekari iz crvene zone širom zemlje, a prvi signal im je bio taj što su im sada na lečenje dolazile cele porodice.

– Kod nas leži dečak koji ima 16-17 godina čija su oba roditelja i deda u bolnici, a baka je kod kuće na kućnom lečenju. Kompletnu širu porodicu je zahvatio korona virus – navela je dr Olivera Ostojić, načelnica dečje bolnice Kliničko-bolničkog centra dr Dragiša Mišović.

Kako je za ovaj soj karakteristično da se brže širi, tako je i veća verovatnoća da dođe do osetljivih grupa koje potom završavaju kao teški pacijenti. Ovu tezu najbolje ilustruje nagli porast broja pacijenata na respiratoru koji je prvog dana ovog meseca iznosio 164, a onda za samo 10 dana ta cifra je preskočila 200 i 10. marta podrška veštačkih pluća bila je potrebna 212 obelilih. Od tada se ova brojka ne spušta ispod 200 i u sredu su zabeležena 243 pacijenta na respiratorima.

Situacija je alarmantna – uvodite mere!

Ovakva situacija signazilirala je da se što pre mora nešto uraditi, pa je medicinski deo Kriznog štaba počeo nikad glasnije da zagovara restriktivnije mere i “zaključavanje”. Tako su isprva uspeli da izdejstvuju dva “zaključana vikenda” tokom kojih nisu radili ugostiteljski objekti (ili su imali skraćeno radno vreme do 14 sati), tržni centri i slično, a rad je bio dozvoljen samo prehrambenim prodavnicama, apotekama i benzinskim pumpama. Na sednici Kriznog štaba doneta je odluka da se ovako restriktivne mere produže na pet dana, odnosno sredu, četvrtak, petak i vikend, pa smo veći deo prethodne nedelje proveli u kućama. Ove nedelje mere su relaksirane pa ne rade samo ugostiteljski objekti i tržni centri, a na poslednjoj sednici ove odredbe su produžene.

Dr Branislav Tiodorovic Foto: Slobodan Miljević / Tanjug

Dr Branislav Tiodorovic

Dominantan soj

Prošle nedelje epidemiolog dr Branislav Tiodorović je rekao da je čak 80 odsto svih pozitivno testiranih u Srbiji zaraženo britanskim sojem virusa.

– Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji je se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera – rekao je dr Tiodorović.

Ovo je potvrdio i drugi član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekavši da “britanski soj postaje dominantniji” i naglasio da se ovaj soj lakše širi i češći je kod mlađih ljudi.

I dok se nadamo da će ovakve odluke doneti poboljšanje, medicinski deo Kriznog štaba upozorava da su bolnički kapaciteti već popunjeni. Tako je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao da su kapaciteti u kovid bolnicama 90 odsto popunjeni i za to okrivio brzošireći britanski soj.

Ugrožena vakcinacija

Ono što na kraju posebno zabrinjava jeste da brže širenje virusa ugrožava i vakcinaciju koji je jedino pouzdano rešenje za ovaj problem. Ukoliko što pre ne stignemo do kolektivnog imuniteta, virus će imati priliku da više mutira, a ukoliko se pojavi soj na koji vakcina ne deluje bićemo ponovo na nuli, a pandemija će se produžiti unedogled.

– Jedini nam je u ovom trenutku spas da se ljudi vakcinišu, jer ako se ovo otegne unedogled, virus će imati priliku da mnogo više mutira i sve će ovo što je do sada urađeno biti bačeno u vodu i imaćemo novi krug – kazao je dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar u Ministarstvu zdravlja.