in

Usvojene izmene Zakona o kulturi i Zakona o sprečavanju dopinga u sportu

Sednica je počela tako što su poslanici postavljali pitanja i zatražili objašnjenja od izvršne vlasti i državnih organa.

Usvojene izmene Zakona o kulturi

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o kulturi koje, kako je u raspravi rekla ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, omogućavaju efikasniji i aktivniji rad Nacionalnog saveta za kulturu.

Gojković je tada ukazala da su usvojene primedbe strukovnih udruženja i da je predviđena obaveza lokalnih samouprava da plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje samostalnim umetnicima, koju će one morati da poštuju.

Gojković je ukazala da ove izmene bolje definišu izbor Nacionalnog saveta za kulturu kao važnog tela za državu i da će država na ovaj način dobiti telo koje će biti efikasno i aktivno.

Gojković je ukazala da su prema izmenama i dopunama Zakona predviđeni relevantni predlagači članova Nacionalnog saveta za kulturu, kao što su Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Državni arhiv Srbije, Narodni muzej Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Narodno pozorište, Jugoslovenska kinoteka, kao i da dva člana predlaže SANU, jednog člana Matica srpska i dva člana Nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Gojković: Izmene zakona za bolji status slobodnih umetnika

U Narodnoj skupštini završena je rasprava o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi, a potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da će to slobodnim umetnicima omogućiti bolji status i efikasniji rad Nacionalnog saveta za kulturu.

Izmenama i dopunama, kako je ukazala, propisana je obaveza lokalnih samouprava da samostalnim umetnicima moraju da uplaćuju doprinose za penziono i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje.

Pojasnila je da je u postojećem Zakonu o kulturi navedeno da lokalne samouprave mogu, a ne i da moraju da uplate doprinose, ocenivši takvu definiciju kao anomaliju.

Govoreći o izboru članova Nacionalnog saveta za kulturu, Gojković je izrazila uverenje da republičke ustanove kulture koje ce predlagati članove ovog tela imaju razvijenu svest da oni kao predlagači ne treba da predlažu sami sebe ili svoje zaposlene, već da je tendencija izmena i dopuna da predlažu najbolje iz matičnih kuća koje pokrivaju.

“Njihovi predlozi govoriće o zrelosti ustanova i da li su sa razlogom ovim izmenama dobile mogućnost, pa i privilegiju da baš one predlože ljude iz pozorišne, filmske, muzičke umetnosti u Nacionalni savet”, rekla je Gojković.

Ministarka je rekla da nijedan zakon, niti izmena i dopuna zakona nije nešto što je zauvek zadato, kao i da će se pri prvom izboru za članove Nacionalnog saveta za kulturu videti kako će to izgledati u praksi.

“Ako se ne pokaže kao funkcionalno, razmotrićemo i nastojati da nađemo bolje rešenje”, zaključila je.

Usvojene izmene Zakona o sprečavanju dopinga u sportu

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o sprečavanju dopinga u sportu kojim se vrši usklađivanje sa Svetskim antidoping kodeksom koji je stupio na snagu 1. januara 2021. godine.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je u raspravi da se prihvatanjem izmena šalje snažnu poruka, ali i daje mogućnost našim sportistima da mogu da se takmiče u međunarodnim takmičenjima, a da država može da organizuje međunarodna takmičenja.

Prema Udovičićevim rečima, uvodi se nova povreda antidoping pravila.

“Ona se odnosi na sprečavanje bilo koje vrste zastrašivanja sportiste ili drugog lica u sistemu sporta koje želi da prijavi doping”, naveo je ministar.

Skupština potvrdila sporazume sa SAD i Rusijom

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju Protokola za izmenu i dopunu Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade SAD o naučnoj i tehnološkoj saradnji, kao i Sporazum između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je u raspravi da će nastavak saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti nauke i tehnološkog razvoja doprineti širenju i razvoju odnosa između najširih naučnih i tehnoloških zajednica dve zemlje, ali i omogućiti bolju razmenu istraživača, naučnika, inženjera i tehničkih eksperata.

Glavni cilj je, kaže, razmena ideja, informacija, stručnog znanja i tehnologija u miroljubive svrhe, kao i zajedničko učešće u naučnim i tehnološkim pregnućima od obostranog interesa.

Dodao je da sporazum daje osnovu za razmenu istraživača, naučnika, inženjera i tehničkih eksperata, organizovanje zajedničkih seminara, naučnih konferencija i sastanaka, obuku i unapređenje stručnog znanja istraživača, sprovođenje zajedničkih istraživačkih projekata i studija, uspostavljanje partnerstva između javnog i privatnog sektora baziranog pre svega na nauci, kao i uspostavljanje drugih oblika saradnje na naučnom, inženjerskom i tehnološkom nivou u bazičnim i primenjenim naukama.

Sporazum između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja doprineće olakšavanju procedura i smanjenju barijera prilikom izvoza iz Srbije na tržište Rusije voća i povrća, semenog i sadnog materijala i ostalih proizvoda biljnog porekla koje podležu fitosanitarnom pregledu.

Poslednjih godina intenzivirana saradnja između Srbije i Rusije u fitosanitarnoj oblasti.

Potpisan sporazum doprineće olakšavanju procedura i snižavanju barijera prilikom izvoza iz Srbije na tržište Ruske federacije, pre svega voća i povrća, semenog i sadnog materijala i ostalih proizvoda biljnog porekla koji podležu fitosanitarnom pregledu.

Gojković: Neka ne sanjaju 5. oktobar

Povodom zahteva dela opozicije da 1. oktobar bude rok da se dogovoreno u međustranačkom dijalogu primeni, ministarka kulture i informisanja i funkcionerka SNS Maja Gojković poručuje da oni ne sanjaju da će ikada više moći da ponove ono što su uradili u zdanju Narodne skupštine 5. oktobra 2000. godine.

“Razumela sam da kažete da su uz ultimatume vlasti u Srbiji, odnosno Vladi i predsedniku države, kao i predsedniku skupštine juče izrečeni ultimatumi i rokovi da nešto moraju da ispune do 1. oktobra ove godine, ali svi znamo kako Srbija odgovara na ultimatume kroz našu istoriju, tako da ne verujem da neko nekog ovde više može da ucenjuje sa određenim nedemokratskim predlozima”, rekla je Gojković.

Ona je tako odgovorila na izlaganje poslanika SNS Nebojše Bakareca koji je rekao da su Skupština i Vučić suočeni sa ultimatumima.

“Ti zahtevi se najviše tiču ove Skupštine i taj ultimatum koji su Đilasovci izneli mi treba da ispunimo do 1. oktobra, a znate šta će se desiti ako ne ispunimo taj ultimatum? Napraviće novi 5. oktobar”, rekao je narodni poslanik Nebojša Bakarec.

Gojković je rekla da se videlo kako Dragan Đilas i oni koji ga podržavaju zamišljaju dijalog.

“Dragan Đilas očigledno zamišlja da je dijalog nešto da on sam sa sobom vodi, da on postavlja uslove i onda odgovora sa druge strane šta će da prihvati i šta neće da prihvati. Moja molba, iako znam da se 5. oktobar više nikada neće desiti u našoj državi, samo Narodnu skupštinu da ostavi na miru i da umetničke slike ostanu na zidovima Narodne skupštine, a ne da nestanu kao što su nestale u onim događajima 5. a najviše 6. i 7. oktobra kada u ovoj Skupštini više nije bilo policijskog obezbeđenja”, rekla je Gojković.

Navela je da su tada građani Srbije izgubili umetnička dela ogromne vrednosti, i da je to kulturno blago koje pripada svim građanima.

Gojković je navela da je dok je bila predsednica Narodne skupštine priredila izložbu koja je podsetila građane Srbije na to da su 5. oktobra i u događajima koji su usledili nestale vredne slike naših velikih umetnika od Petra Lubarde, Zore Petrović, Milića od Mačve, Milana Konjevića i drugih, a koje ni do danas nisu pronađeni.

Odgovarajući na diskusiju narodnih poslanika oko zahteva opozicije u dijalogu vezano za Javni servis, Gojković je rekla da je uređivanje Javnog servisa samo neki žal za prošlošću, pošto svi znamo kako je to izgledalo”.

“Želim da podsetim da je Đilas na dan slobode medija dao jedno saopštenje koje treba da uplaši upravo poslenike medija, jer je u tom saopštenju podelio novinare, kako samo on to zna, sa neke određene Đilasovske visine na novinare prvog i drugog reda, na one koji mu više odgovaraju ili one koji manje odgovaraju”, rekla je Gojković.

Ministarka je dodala da kako se ponaša prema medijima i kakvu demokratiju želi da uvede pokazuje na delu tako što ne želi da odgovara na pitanja koja se odnose na njega, na njegovu imovinu.

Gojković je dodala da je javnost videla da tada vređa, najavljuje tužbe protiv medija, preti”.

“Svi smo svedoci kako je prošla novinarka Večernjih novosti, koja je pokrenula pitanje njegove imovine izvan granica naše države i da li je na tu imovinu i ogromnu zaradu plaćao porez ili nije i kako mu je to uspelo da kao jedan političar koji je obavljao dužnost stekao ogromnu materijalnu korist”, rekla je Gojković i dodala da je i tim odnosom pokazao kakvu politiku bi sprovodio kada bi se, kako je rekla, nekom nesrećom, neko i polakomio, pa glasao za Dragana Đilasa”.

“Ubeđena sam da namere Đilasa da bude ponovo gospodar svega i svačega u Srbiji neće proći, zato što se u krajnjem slučaju, pitaju građani Srbije na demokratskim izborima, a oni su se već nekoliko puta izjasnili i rekli da žele da Srbiju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, SNS i naši koalicioni partneri i ne znam šta tu nije jasno”, rekla je Gojković.