in

Vesić i Momirović obišli radove na izgradnji saobraćajnice preko brze pruge u Batajnici

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislavom Momirovićem obišao radove na izgradnji saobraćajnice preko brze pruge u Batajnici. Vesić je ovom prilikom izjavio da će Beograd zahvaljujući inicijativi predsednika Aleksandra Vučića dobiti brzu prugu gde će vozovi ići oko 200 kilometara na sat između Beograda i Novog Sada.

– Ovde se pojavio problem sa postojećim pružnim prelazom koji građani više ne mogu da koriste na način na koji su ga koristili decenijama jer uopšte nije ni bezbedan. Doneli smo odluku kao grad, a Ministarstvo je uradilo projekte, odnosno CIP, i izdvojili preko šest miliona evra kako bismo uradili pružni prelaz. Radovi su počeli i završićemo ih do kraja godine, a pre nego što pruga bude puštena ovaj prelaz će biti izgrađen i povezaće Šangaj i Batajnicu. Građani će moći da prelaze na bezbedan način i imaće i pešačku i biciklističku stazu, kao i liftove – rekao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

Uradiće se i pristupne saobraćajnice do Majora Zorana Radosavljevića u Batajnici, državnog puta, Šangajske i Branka Živkovića. Takođe, radi se i devet kilometara puta Zemun polje–Ugrinovci koji treba da obezbedi ljudima paralelnu vezu i na taj način reši velik deo saobraćajnih problema, dodao je Vesić. Najvažniji saobraćajni problem jeste petlja Batajnica, odnosno izlazak na auto-put, što rade „Putevi Srbije” odnosno resorno ministarstvo.

Vesić je naglasio da se trenutno pregovara sa Evropskom Unijom da se obezbedi oko 180 miliona evra.

– Završili smo projektovanje fabrike za preradu otpadnih voda u Batajnici što nam omogućava da se u Batajnici, uključujući i Ugrinovce, Šangaj i čitav Surčin, reši problem kanalizacije. Kontrolisaćemo svaki dan napredak radova jer ovo je ključna stvar za Batajnicu i Šangaj kako bi ljudi mogli da koriste brzu prugu i da žive mnogo bolje nego sada – kazao je Vesić.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je da svi kapitalni projekti koje je pokrenuo predsednik Aleksandar Vučić imaju veliki značaj za Republiku Srbiju.

– Ovim investicijama podići ćemo kvalitet života svim ljudima, a naročito ovog dela Beograda. Zahvaljujući brzoj prugi, nadvožnjaku, te rekonstrukcijom ulica o čemu smo danas pričali, nekretnine u ovom kraju će dobiti na značaju i na ceni. Nećemo pustiti prugu dok ne završimo nadvožnjak koji će izgledati izuzetno kvalitetno. Sa ovim ćemo svi dobiti, a najviše građani Batajnice – rekao je Momirović.

Foto: Grad Beograd

Predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević izjavio je da je opština Zemun u saradnji sa VDP ,,Galovica” inicirala da se pročiste kanali u ovom kraju koji dugo nisu čišćeni.

– U toku je i projektovanje ćuprija u ovom delu Šangajske ulice. Te ćuprije nisu u funkciji i želimo i to da rešimo kako bi se površinske i podzemne vode u Šangaju otklonile od kuća i stambenih objekata. Takođe, inicirali smo produžetak Belegiške ulice koja bi se prostirala uz intermodalni terminal kako bi građani Šangaja tom ulicom bili vezani za petlju koja treba da se otvori u narednom mesecu – rekao je Kovačević.