in

VIŠE OD 5.000 ZARAŽENIH! Novi korona presek: Brojke ne padaju

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 17.530 osoba, od kojih je 5.226 pozitivno dok je, nažalost, 36 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorimasu 242 pacijenta.

Podsetimo, juče smo imali zaraženih 5.297 osoba za dan, a preminulo je 37 njih. Prema jučerašnjim podacima na respiratorima je bilo 243 pacijenata.

Dosadašnji korona rekordi su: najviše pozitivnih u jednom danu – 7.999, najviše ljudi na respiratorima – 353, najviše testiranih – 22.837 i najviše preminuih – 69.

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona odlučeno je da trenutne mere ostaju na snazi. Zasedanje je završeno stavom medicinskog dela Štaba da nema otvaranja tržnih centara i kafića. Odluka je donela i nove nove mere a to je da će đaci u manjim grupa moći će da dođu u školu, popravljaju ocene i budu ocenjeni, a ulazak u Srbiju biće moguć sa uverenjem o primljene obe doze vakcine.

Sve mere koje su važile do sada ostaju do daljnjeg što uzači da su zatvoreni i ovu nedelju tržni centri i ugostiteljski objekti.

Član Kriznog štaba Vlade za borbu protiv korona virusa dr Srđa Janković rekao je danas da u ovom trenutku ne vidi uslove za popuštanje mera, te da bi i oštrije bile opravdane jer je epidemiološka situacija u Srbiji u ovom trenutku teška.

Na pitanje da li će se na narednoj sednici razmatrati popuštanje mera, dr Janković je odgovorio da će tako nešto biti razmatrano, ali da je situacija i dalje veoma ozbiljna.

– O tome je sada neprimereno diskutovati. Bolnice se i dalje pune, dokle god imamo više onih koji su primljeni od onih koji su otpušteni ne možemo govoriti o poboljšanju situacije. Očekujemo pad brojki, ali kada će to biti nemamo odgovor. Mi smo predlagali još oštrije mere. Na kraju smo dobili ove, koje su sprečile katastrofu. Ne mogu da naglasim koliko je situacija ozbiljna. Sada je teža nego u decembru, preopterećenje sistema je došlo na alarmantan nivo – rekao je.