in

Vlada i Skupština za puno poštovanje sudskih odluka

Ona je to rekla na sastanku predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića i premijerke Ane Brnabić sa predstavnicima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, koji je održan u Narodnoj skupštini u cilju sprovođenja pomenutih aktivnosti, koje su predviđene revidiranim Akcionim planom za Poglavlje 23, koji je Vlada usvojila u julu 2020. godine.

Popović je u izjavi koja je objavljena na Instaglam profilu Ministarstva pravde ukazala da končano pristupanje Evropskoj uniji i sprovođenje neophodnih reformi ne uključuje samo institucije, već i celokupno društvo.

Zbog toga je, kako je istakla, važno da se te reforme razumeju i da svi akteri, kako građani tako i nosioci politika, aktivno učestvuju u stvaranju čvrstog pravnog okvira i pouzdanih institucija, koje će osigurati pravovremeno izvršenje pravde i garantovati zaštitu osnovnih prava građana.

Iz skupštine je saopšteno da je na sastanku dogovoreno uspostavljanje mehanizma za praćenje punog poštovanja sudskih odluka, kroz održavanje kvartalnih zajedničkih sastanaka predstavnika VS S, DVT, Skupštine i Vlade, kako bi se podigla svest državnih službenika i političara o potpunom poštovanju sudskih odluka i rada sudova i javnih tužilaštava, kao i da kritikovanje odluka dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

Učesnici sastanka naglasili su da se kritikovanjem i komentarisanjem sudskih odluka ne sme ugrožavati nezavisnost pravosuđa.

U saopštenju se ističe da je održavanje redovnih kvartalnih sastanaka je važno u cilju podizanja svesti i promovisanja poštovanja pravila ponašanja svih kada je u pitanju komentarisanje sudskih odluka i sudskih postupaka.