in

Vladika Teodosije upoznao Palmera sa problemima SPC na Kosovu i Metohiji

Episkop raško-prizrenski Teodosije danas je u manastiru Visoki Dečani razgovarao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, koji boravi na Kosovu i Metohiji i upoznao ga sa problemima sa kojima se u pokrajini suočava Eparhija raško-prizrenska.

Kako je objavljeno na sajtu Eparhije raško-prizrenske, Teodosije je posebno govorio o problemima vernika i svetinja u svetlu najnovijih incidenata i odbijanja privremenih prištinskih institucija da izvrše odluku ustavnog suda o zemlji manastira Visoki Dečani.

Teodosije je istakao da je Crkva uvek bila otvorena za dijalog, ali da on podrazumeva da lokalne institucije na KiM moraju da poštuju odluke sudova i vladavinu prava.

Podsetimo, Palmer je danas izjavio da njegova ovonedeljna poseta Prištini i Beogradu naglašava značaj koji administracija predsednika SAD, Džoa Bajdena pridaje stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu.

On je to rekao agenciji Tanjug i dodao da mu je drago što može ponovo da putuje u region u svojstvu zamenika pomoćnika državnog sekretara i specijalnog predstavnika za zapadni Balkan.

– Moja poseta Prištini i Beogradu ove nedelje naglašava značaj koji administracija predsednika (SAD, Džoa) Bajdena pridaje stabilnom i prosperitetnom Zapadnom Balkanu – rekao je Palmer.

Upitan da li može da se očekuje veća umešanost SAD u dijalog, Palmer kaže da Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju povratak dijalogu Beograda i Prištine uz posredstvo EU, što ističe i zajednička priroda programa sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

– Sjedinjene Države shvataju važnost ujedinjene i slobodne Evrope, zbog čega i dalje podstičemo Beograd i Prištinu da zajedno rade na razvoju mirnog i trajnog rešenja ovog nerešenog spora. Na kraju, rešenje se ne može nametnuti spolja, ali spremni smo da pomognemo dvema stranama – rekao je Palmer.