in

Voker hoće da pomaže Prištini, iako ga ne više plaćaju

Osmani je 11. decembra prošle godine izjavila da je voljna da nastavi saradnju sa Vokerom, iako ugovor sa njegovom fondacijom nije bio produžen. Od prošle godine, Osmani i Voker nisu u kontaktu.

“Nisam o tome razgovarao sa predsednicom Osmani. Nisam komunicirao s njim od kada je izašla priča da je nekako raskinula ugovor sa fondacijom. Mislim da je bila veoma zauzeta izbornom trkom i pregovorima za formiranje nove vlade. Nekako sam čekao da me pozove”, izavio je Voker za televiziju T7, a prenela “Gazeta ekspres”.

On podseća da je u razgovoru koji je vodio sa Osmani, nakon što je T7 izvestio da ugovor sa Fondacijom nije produžen, rekao predsednici Kosova da će učiniti sve da joj pomogne u vršenju vlasti.

“Kosovo onlajn” podseća da je Voker lobirao za Kosovo, a za tu svrhu potpisan je ugovor u avgustu prošle godine između kancelarije predsednika Kosova i Fondacije Vilijam Voker, ali takav ugovor između Prištine i bivšeg ambasadora više nije na snazi.

Fondacija, koju su osnovali Voker i Hasan Šalja 2017. godine, potpisala je, kako su preneli mediji u avgustu prosle godine, ugovor sa bivšim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem o pružanju saveta na pet meseci. Voker je za te usluge dobijao je 7.000 evra mesečno.

Vilijem Voker je bio šef Misije OEBS-a 1999. godine na Kosovu i Metohiji. Njegov izveštaj o navodnom zločinu srpskih snaga nad civilima u selu Račak bio je povod za pojačan pritisak Zapada na Beograd i uvod u neuspele pregovore u Rambujeu, a potom u agresiju NATO na SR Jugoslaviju.