in

“VRAPCI” PONOVO KRUŽE BEOGRADOM Simpatično prevozno sredstvo opet na usluzi građanima prestonice, ali pod ovim PRAVILIMA

„Vrabac servis“, električna vozila koja besplatno prevoze Beograđane i turiste kroz pešačku zonu, ponovo je počeo sa radom.

Tri električna vozila, čije je radno vreme od 10:30 do 17:30 časova, saobraćaju u intervalu od 10 minuta i sama vožnja traje 20 minuta. Trasa ovih simpatičnih vozila još simpatičnijeg naziva nije se menjala od uspostavljanja same linije.

A putanja kojim beogradski “Vrapci” krstare je sledeća: Obilićev venac – Trg Republike – Čika Ljubina – Kneza Mihaila – Vuka Karadžića – Studentski trg – Uzun Mirkova – Kralja Petra – Kosančićev venac – Maršala Birjuzova – Carice Milice – Obilićev venac.

Stajališta na pomenutoj liniji: Kulturni centar Beograd, Delijska česma, Studentski trg, Kalemegdan, Konak kneginje Ljubice, Kosančićev venac, Topličin venac, Obilićev venac.

Ipak, kako i za ostala tako i za ovo prevozno sredstvo važe određena pravila pa da se podsetimo.

Pravila u “Vrapcu”

Linija saobraća kada su za to ispunjeni odgovarajući vremenski uslovi, odnosno da nema padavina i temperatura je iznad 15 stepeni. Vozila su kapaciteta 8 mesta, a jedno od vozila je namenjeno osobama sa invaliditetom tj. sa mehaničkom invalidskom rampom. „Vrapci“ se parkiraju na garaži „Obilićev venac“ gde se i pune tokom noći.

Ne možete da sedite “napred”

Ako niste primetili pored vozača je uvek slobodno mesto ili ako ste tu pokušali da sednete nije vam bilo dozvoljeno jer je to upravo jedno od pravila – ne možete da sedite pored vozača. Kao što je slučaj i sa gradskim autobusima, tramvajima i trolejbusima – zabranjeno je ometanje vozača.

Nema cigara

Iako je “Vrabac servis” potpuno otvoreno vozilo, bez prozora gde možete da uživate u svežem vazduhu i ne brinete zbog klime, dok ste u prevozu ipak ne možete da zapalite cigaretu jer pušenje nije dozvoljeno.

Foto: GSP “Beograd” / Ustupljene fotografije

Vožnja “Vrapcem” traje oko 10 minuta

Kućni ljubimci u transporteru

Još jedno od pravila jeste da je zabranjena vožnja sa kućnim ljubimcima koji nisu u transporteru. Tako da ako ste rešili da prošetate sa svojim ljubimcem ukoliko želite i da se provozate kroz pešačku zonu moraćete da ga smestite u transporter.

Ne staje van stanice

Pravilo isto kao i za autobuse, tramvaje i trolejbuse važi i za “Vrabac servis”, a to je da ne smete da ulazite i izlazite van mesta predviđenih za to, odnosno van stanice.