in

Vučić čestitao Nacionalni dan Grčke: Za iskreno pijateljstvo

Vučić je na instagram profilu “budućnostsrbijeav” naveo da srdačne čestitke upućuje posebno ove godine kada se obeležavaju dva veka od izbijanja grčke revolucije, jednog od najznačajnijih i najsvetlijih trenutaka u istoriji Grčke.

“Borba ispunjena žrtvama i patnjom slobodarskog grčkog naroda u ratu za nezavisnost od Osmanskog carstva, postavila je temelje prve nezavisne, moderne države na Balkanu, koja je, u periodu koji je usledio, bila vodilja i izvor inspiracije drugim narodima u njihovoj borbi za oslobođenje”, naveo je Vučić na instagram profilu “budućnostsrbijeav”.

On je istakao da su veze između srpskog i grčkog naroda, kroz istoriju, bile zasnovane na tradicionalnoj bliskosti i iskrenoj solidarnosti.

“Uveren sam da će odnosi između Srbije i Grčke nastaviti da se razvijaju na osnovu strateškog partnerstva, u duhu iskrenog prijateljstva i uzajamnog razumevanja”, napisao je Vučić na srpskom, a češtitke je Grčkoj uputio i u video poruci na engleskom.

Beograd večeras u bojama grčke zastave

Povodom 25. marta, Nacionalnog dana Grčke, večeras će u Beogradu bojama grčke zastave biti osvetljeni Most na Adi, Brankov most, palata Albanija, Dom Narodne skupštine, fontana na Slaviji i, po prvi put, Kula Nebojša.

“Danas, 25. marta, grad Beograd će Nacionalni dan Grčke i 200 godina državnosti proslaviti sa našim grčkim prijateljima”, napisao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na fejsbuku.

Večeras će prvi put, u čast grčke braće, kula Nebojša biti osvetljena u bojama grčke zastave.

“Ova kula za nas i Grke ima poseban značaj. U njoj je 1798. godine ubijen grčki revolucionar, pesnik i nacionalni junak Riga od Fere”, dodao je Vesić.