in

Vučić danas sa Lajčakom i Palmerom

Sastanak sa Lajčakom zakazan je u 17.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a sastanku će se u 17.30 časova priključiti Metju Palmer, saopštila je pres služba predsednika.

Snimateljima i fotoreporterima biće omogućeno snimanje početka susreta, nakon čega će medijima biti prosleđeno saopštenje.

Palmer: Konstruktivan pristup Kosova dijalogu je važan

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer je izjavio da je suštinska poruka njegove posete partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova.

„Mislim da je suštinska poruka da se naglasi i podvuče snažna i trajna priroda partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Kosovo. Podržavamo evropsku perspektivu Kosova. Želimo da vidimo da se Kosovo integriše u evropsku i evroatlantsku zajednicu. Podržavamo vladine ciljeve u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i promociji vladavine zakona. Želimo da budemo tamo kao jaki partneri”, rekao je Palmer u intervjuu za RTK.

metju, palmer

Dodao je da su on i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan, želeli da naglase i podvuku značaj konstruktivnog angažovanja Kosova u procesu dijaloga, kao i da rade na punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom da bi se otvorila vrata evropskoj budućnosti građanima Kosova.

Upitan o saradnji SAD i EU u procesu dijaloga Palmer je rekao da imaju isti cilj, a to je normalizacija odnosa i otvaranje evropske perspektive, prenosi Kosovo onlajn.

„Radimo u jakom partnerstvu. Ovaj proces dijaloga vode same strane Kosovo i Srbija uz pomoć EU i snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je dobra poruka za Kosovo i Srbiju ako vide da ja i Lajčak rame uz rame podržavamo ovaj proces“, rekao je Palmer.

Lajčak: Određen datum sastanka Vučića i Kurtija

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je određen datum za sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i da će ga šef diplomatije EU Žozep Borelj uskoro objaviti.

Lajčak je nakon posete Prištini, a uoči posete Beogradu, rekao da Vašingtonski sporazum “ne znači ništa” i da jedino EU ima međunarodni legitimitet u dijalogu.

Istakao je da je dijalog uz posredovanje EU “jedini način da se Srbija i Kosovo pridruže Evropskoj uniji”, prenosi Reporteri.

„Ne postoji drugi evropski put i za Srbiju i za Kosovo osim dijaloga. To je bitno. Kurti to zna, kao i Vučić“, rekao je Lajčak.

Na pitanje o nedavnim postupcima i komentarima Aljbina Kurtija, Lajčak je odgovorio da je važnije ono što je kosovski lider rekao iza zatvorenih vrata.

„Ono što je zaista važno, je ono što je rečeno na sastanku, ono o čemu dve strane razgovaraju dok sede zajedno“, objasnio je Lajčak.

Nije želeo da komentariše najave Prištine o podizanju tužbe za navodni genocid protiv Srbije i rekao da je bilo mnogo izjava za medije, ali da je važan „zvanični stav koji će biti predstavljen u dijalogu“.

„Stalno ponavljamo našim partnerima da je i njihova odgovornost da stvore atmosferu pogodnu za pozitivan proces dijaloga i da se uzdrže od jednostranih akcija ili izjava koje teže pogoršanju neprijateljstva“, naglasio je Lajčak.