in

VUJOTIĆ GLAVNI DOBAVLJAČ KOKAINA KAVAČKOG KLANA? Na pakovanjima droge uvek bio utisnut SRPSKI GRB! Svedok saradnik raskrinkao šemu kriminalne grupe

Kokain koji je švercovao slovenački ogranak kavačkog klana, a koji je, prema operativnim podacima, nabavljao njihov glavni čovek – Podgoričanin Milan Vujotić (39) zvani “Lavitese”, uvek je na pakovanju imao utisnut srpski grb – dvoglavog orla sa četiri slova S.

Vujotić je, kako se sumnja, bio glavni dobavljač kokaina kriminalnoj grupi koju je, po njegovoj dozvoli, predvodio Filip Vrzić. Vrzićeva kodna imena u komunikaciji sa saradnicima bila su “Drug” ili “10NO”.

– Vujotić je povremeno dobijao veliku pošiljku kokaina u Holandiji. Vrzić je potom, preko svojih hijerarhijski podređenih članova, ekspeditivno prebacio ovaj kokain u Sloveniju, Srbiju i delimično u Španiju i onda ga preprodavao kupcima – navodi se u policijskoj dokumentaciji o ovom klanu.

Foto: RAS Srbija

Glavni ljudi i saradnici crnogorskog kavačkog klana

Kako je otkriveno, Vujotić je kokain gotovo uvek slao u određenim količinama – 42 kilograma odjednom, i za to postoji razlog.

– To je količina koja je mogla da stane u prilagođeni skriveni prostor kreveta kamiona. U nekim slučajevima vozila su dva kamiona istovremeno, što znači da su prebacivali oko 80 kilograma sedmično – navodi se u operativnim podacima.

Kokain za koji je bio zadužen Podgoričanin uvek je bio zapakovan tako da na pakovanju ima utisnut logotip srpskog grba i četiri slova S.

Slovenačka policija je otkrila i da je kriminalna grupa koju su predvodili Vrzić i Klemen Kadivec za Milana Vujotića osim prevoza kokaina, nadzirala i sređivana i prevoz novca (miliona) zarađenih prodajom droge. Otkriveno je da su samo u 2019. godini izvršili četiri transporta novca – prvi u iznosu od 1,4 miliona evra izvršio je, kako se sumnja, Mario Budimir zvani JSK. On je njovac prevezao od Španije do Slovenije, a iz Slovenije u Beograd drogu je prebacio Darko Nevzatović zvani Kasper – jedan od uhapšenih pripadnika slovenačkog ogranka kavačkog klana za kog je utvrđeno da je igrao bitnu ulogu u ovoj grupi.

– Tih dana Vrzić je obavestio Nevzatovića da je “njegov prijatelj”, kako je nazivao Vujotića, primio pošiljku kokaina u Holandiji i da će biti potrebno prevesti puno droge. Iz neutvrđenih razloga pošiljka kokaina nije izvršena – navodi se u spisima slovenačke policije, prenose Vijesti.

Zaplena kokaina

Foto: MUP RS

Zaplena kokaina

Svedok saradnik otkriva sve o klanu

Istražitelji iz Slovenije imaju svedoka saradnika u postupku koji je pokrenut protiv ove međunarodne kriminalne grupe koja je delovala kao slovenački ogranak kavačkog klana.

Krivična prijava protiv ovog klana ima čak 420 strana i u njoj se može videti da je svedok saradnik otkrio mnogo o funkcionisanju ovog klana i svi njegovi navodi kasnije su potvrđeni istragom, praćenjem tajnim nadzorom, kontrolisanim pošiljkama droge i pretresima.

Lažni pasoš

Slovenačka policija dugo nije znala kako Vujotić izgleda, a onda ga je identifikovao upravo svedok saradnik, a potom su njegov identitet potvrdile i strane službe bezbednosti. Kasnije su njegovu fotografiju inspektori pronašli u telefonu Darka Nevzatovića, a da ju je originalno poslao sam Filip Vrzić kako bi mu Nevzatović zvani Kasper, izradio lažni pasoš.

Za lažni pasoš dobio je 5.000 evra u gotovini.

Podsetimo, 60 pripadnika slovenačkog ogranka kavačkog klana uhapšeno je u ovoj zemlji. Gotovo svi su pušteni da se brane sa slobode osim njih šest koji su označeni kao visokorangirani pripadnici kriminalne grupe i oni se nalaze iza rešetaka. Slovnačka policija je utvrdila da je ovaj ogranak grupe delovao pod pokriveteljskom originalnog, crnogorskog kavačkog klana i da se bavio ilegalnom prodajom droga. Ovaj ogranak predvodili su Filip Vrzić i Klemen Kadivec kojima je dozvolu za pravljenje grupe dao upravo Vujotić 2018. godine.

– Tokom perioda delovanja tog kriminalnog udruženja, na čelu sa Vrzićem i kadivecom, Vujotić im je dobavljao kokain u Holandiji, a u neutvrđenom delu učestvovao je i u nezakonitoj materijalnoj dobiti koju je ova ćelija klana stekla prodajom droge. Naredio je prevoz novca stečenog kriminalnim aktivnostima, makar iz Španije u Srbiju – navedeno je u spisima iz istrage, prenose Vijesti.