in

Zbog skoka broja zaraženih koronom Splitsko-dalmatinska županija, Irska i Turska uvode RIGOROZNIJE MERE

Štab civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije predložio je Nacionalnom štabu set novih mera koje će važiti u narednih 15 dana.

Među njima je obavezno korišćenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom gde se očekuje veći protok ljudi bez obzira na fizičku distancu.

Takođe, zabranjena je prodaja alkoholnih pića od 20 časova do 6 ujutru.

Ograničava se rad ugostiteljskih objekata i porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja pružaju ugostiteljske usluge i to tako što hranu, piće, napitke i slatkiše mogu da poslužuju samo na terasama ili u baštama i uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mera i posebnih preporuka i uputstava Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radno vreme može da bude od 6 ujutru do 20 uveče.

Radno vreme kazina, automat-klubova i uplatnih mesta za klađenje ograničava ase od 8 ujutru do 20 sati, uz zabranu pružanja ugostiteljskih usluga u tim prostorijama, prenosi hrvatski Index.

Dečje igraonice i radionice u zatvorenom se zabranjuju, dok škole stranih jezika nastavu mogu održavati samo onlajn.

Preporučeno je da se obustave posete korisnicima ustanova socijalne zaštite koje pružaju uslugu smeštaja u zatvorenim prostorima, kao i posete korisnicima gde god je to moguće organizovati na otvorenom.

Preporučeno je i da se obustave svi klupski treninzi u zatvorenim prostorima, osim za klubove koji se takmiče u 1. i 2. rangu takmičenja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu takmičenja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnom nivou u ekipnim sportovima.

Štabovi civilne zaštite u opštinama treba da obavljaju pojedinačni nadzor nad sprovođenjem mera, a posebno mera koje važe za javna i privatna okupljanja, javni prevoz i rad trgovačkih centra i ugostiteljskih objekata.

U Turskoj policijski čas

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade rekao da je 58 turskih provincija od ukupno 81, uključujući Istanbul i Ankaru, sada u “crvenom” i da će u njima važiti totalna ograničenja i subotom i nedeljom.

– Noćni policijski čas će se nastaviti i tokom vikenda – rekao je predsednik Turske.

Samo 17 provincija bilo je u “crvenoj” zoni 2. marta, kada su škole delimično nastavile sa radom, a kafićima i restoranima dozvoljeno da rade s pola kapaciteta, dok je policijski čas u nekoliko gradova za vikend bio ublažen.

– Povećanje broja slučajeva i pacijenata, kao i skok broja umrlih primoravaju nas da preispitamo postojeće mere. Broj naših provincija koje su u crvenoj kategoriji, koja predstavlja kategoriju vrlo visokog rizika, dostigao je 58, što predstavlja 80 odsto stanovništva. Moraćemo da predvidimo neke ‘žrtve’ tokom meseca Ramazana – rekao je predsednik Turske.

Irska uvodi duplo testiranje

Irska će zahtevati da svi putnici koji stignu u zemlju budu testirani na kovid-19 bez obzira na testiranje koje su obavili neposredno pre puta, najavio je danas irski premijer Leo Vardakar.

– Iako imamo najstrože mere biološke bezbednosti u EU, još ćemo ih pooštriti u narednim nedeljama. To pooštravanje će startovati sa dodatnim PCR testiranjem putnika odmah po dolasku na teritoriju Irske, bez obzira na testiranje koje su obavili pre putovanja – rekao je Vardakar, preneo Rojters.