in

Zelenski DEKREETOM OTPUSTIO predsednika Ustavnog suda

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski otpustio je dekretom predsedavajućeg Ustavnog suda Oleksandra Tupickog koji se protivio nekim antikorpucijskim reformama.

Zelenski je delovanje sudije Tupickog, koga je 2013. godine imenovao tadašnji ppredsednik Ukrajina Viktor Janukovič, ocenio kao pretnju nacionalnoj bezbednosti, jer su se zbog njihovog neslaganja oko antikorupcijskog zakona Ukrajini umanjile šanse da dobije inostranu pomoć i kredite.

– Neke sudije Ustavnog suda Ukrajine koje je imenovao Viktor Janukovič koriste svoju moć tako da predstavljaju pretnju nezavisnosti države i nacionalnoj bezbednosti Urajine – navodi se u dokumentu objavljenom danas na predsedničkom veb sajtu, prenosi Rojters.

Smenjeni predsedavajući Ustavnog suda Oleksandar Tupicki, protiv koga se vodi istraga za neovlašćeno svedočenje, ranije je optužio Zelenskog da “smenom pokušava da sprovede ustavni puč”.

Sprovođenje antikorupcijskih mera je ključni uslov da se “oslobode” i da se stave na raspolaganje Ukrajini sredstva u iznosu od pet milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda.

Ustavni sud se do sada nije oglašavao povodom predsedničkog dekreta o smeni sudije Tupickog.