in

Zelenski predložio zakon kojim će stati na kraj MOĆI OLIGARHA

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je danas poslanike da donesu zakon kojim bi se “stalo na kraj” moći i političkom uticaju oligarha, koji decenijama imaju dominantnu ulogu u zemlji.

Predloženi zakon, koji bi bio na snazi 10 godina, trebalo bi da bude “prvi korak ka eliminaciji oligarhijskog sistema,” saopštila je kancelarija Zelenskog, a prenosi agencija Rojters.

U skladu sa tim zakonom, osobe koje se uklapaju u definiciju oligarha bile bi registrovane kao takve i zabranjivalo bi im se finansiranje političkih stranaka i učestvovanje u privatizaciji, a od njih bi se zahtevalo da podnesu godišnju prijavu prihoda.

Lokalni mediji sugerišu da možda desetak ili tek nešto više Ukrajinaca ispunjava definiciju oligarha, uključujući Ihora Kolomojskog, vlasnika TV kanala “1 + 1”, koji je Zelenskom, nekadašnjem komičaru, omogućio moćnu platformu tokom njegovog meteorskog uspona u kampanji za predsednika u proleće 2019. godine.

Saveznici Ukrajine i glavni donatori su više puta kritikovali ukrajinske vlasti zbog toga što ne sprečavaju nekolicinu bogatih biznismena, od kojih su mnogi vlasnici TV kanala, da “iza paravana” oblikuju domaću politiku.