in

Rama: Danas smo razgovarali o uklanjanju granice, ali bez regionalnog sporazuma ne može

Nakon sastanka albanske i kosovske vlade u Tirani, upitan zašto granica još nije uklonjena, Rama je rekao da se tako nešto ne može dogoditi bez regionalnog sporazuma.

“Greška koja se često pravi, neki drugi su je napravili zato što ne žele da razumeju, jer ih ne zanima dublje, ali to im se jednostavno sviđa kao bajka”, rekao je Rama.

Dodao je da su to kategorije ljudi koji ne razumeju jednostavnu vezu između oslobađanja barijera između tzv. Kosova i Albanije i regionalnog Šengena, kao i to da sporazum potpisan u Beloj kući u jednoj od svojih tačaka uključuje pitanje balkanskog “mini-Šengena”.

Istakao je da se svih ovih godina čuje da će se granica ukloniti, da na prelazima neće biti čekanja, ali da se to ne dešava.

Uklonićemo granice, Drač će biti kosovska luka

Edi Rama je izjavio danas da Kosovo i Albanija nameravaju da “uklone granice”, kao i da će albanska luka Drač uskoro postati de fakto “kosovska”.

On je to rekao na početku sednice albanske i kosovske vlade koja se održava u Kongresnoj palati u Tirani, prenosi portal Reporteri.

“Sporazum koji ćemo uskoro potpisati za olakšavanje carinskih postupaka između dve zemlje vodi nas do odredišta, transformacije luke Drač u de fakto luku Kosova”, rekao je Rama.

Kako se navodi, prištinska delegacija je u Albaniji dočekana uz najveće počasti, ali u njoj nije bilo ministara iz Srpske liste Gorana Rakića i Dalibora Jevtića.

Bilo je najavljeno da će danas potpisana tri sporazuma o carini u Draču, železničkoj liniji i hidroelektrani za Kosovo koja će biti izgrađena u Albaniji.

“To se ne dešava, a ništa se drugo ne dešava kako treba, jer ako se to ne dogodi u regionalnom kontekstu, to se ne može dogoditi ni u bilateralnom kontekstu”, rekao je Rama.

Naglasio je da oni koji to propovedaju, ili to rade namerno ili ne razumeju.

“Albanija i Kosovo ne mogu bilateralno da odluče da uklone granicu, jer ne bi se podigao Beograd, već Vašington i Brisel – prva stvar koju će reći je Velika Albanija”, naglasio je Rama.

Postavljajući pitanje – šta je onda put, on je rekao da je “put da iz svog interesa, u svoju korist, a ne u korist drugih, uđemo u ovaj kontekst tamo gde smo već ušli”.

“Danas smo razgovarali o uklanjanju granice. Možete biti sigurni da ne postoji način da neko iz Beograda dođe ili iz Brisela i kaže ‘Velika Albanija'”, jer smo ušli u regionalni proces”, rekao je Rama.

Prema njegovim rečima “more pripada Albancima, ne pripada Srbima, luka pripada Albancima, ne pripada Srbima”.

Hoti: Sporazumi sa Albanijom će brzo biti sprovedeni

Kosovski premijer Avdulah Hoti zahvalio je nakon zajedničkog sastanka sa Vladom Albanije albanskom premijeru Ediju Rami na prijemu i poručio da će sporazumi potpisani u Tirani biti sprovedeni što je pre moguće.

“Srdačno zahvaljujem premijeru Rami i njegovom kabinetu na bratskom prijemu. Saradnja između Kosova i Albanije je prirodna i očekujem finalizaciju postignutih sporazuma što je pre moguće, kako bi se proširili horizonti saradnje dve zemlje”, napisao je Hoti na Fejsbuk profilu, prenosi Kosovo onlajn.

U Tirani su danas, nakon zajedničke sednice vlada tzv. Kosova i Albanije, resorni ministri potpisali 14 sporazuma.