in

Region: U Hrvatskoj pet preminulih, još 258 zaraženih

Trenutno je aktivno 1.512 slučajeva infekcije. Među njima je 296 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 25 pacijenata.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je potvrđeno ukupno 17.659 slučajeva kovid-19, od kojih je 298 preminulo. Ukupno se oporavilo 15.849 osoba, od toga 188 u poslednja 24 sata, prenosi portal

index.hr.

Do danas je ukupno testirano 326.159 osoba, od toga 4.608 u poslednja 24 sata.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak saopštio je da se priprema mera obaveznog nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Brkić: Superžarište u Popovači nezabeleženo je u svetu

Broj obolelih na promociji knjige u Gornjoj Jelenskoj kraj Popovače povećao se na 90, piše danas zagrebački Večernji list.
“To je i za svetske pojmove dosad nezabeležen postotak pozitivnih osoba, da od 116 testiranih s jednog događaja imamo 90 pozitivnih osoba. To je nešto nezabeleženo i za dalja je epidemiološka proučavanja”, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslav Brkić. On je naveo da je to i ogroman broj kontakata koji sada moraju biti obuhvaćeni. Brkić je naveo da je većina s tog događaja dan kasnije bila na otvaranju tradicionalne manifestacije Voloderske jeseni.
Otvaranje te manifestacije održano je pod šatorom, a na fotografijama se vidi da je nešto više ljudi nosilo maske nego na promociji knjige, gde je maske nosilo samo nekoliko osoba.
Na promociji knjige u Gornjoj Jelenskoj bio je i načelnik Štaba civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec, a fotografije ukazuju da su na događaju prekršene propisane mere.
Rosavec je u samoizolaciji od četvrtka i za sada je negativan na korona virus. Na istoj promociji bio je i gradonačelnik Popovače Josip Mišković, koji je tek u petak uveče otišao u samoizolaciju, navodi Večernji list.

U BiH 68 novozaraženih, najmanje od 23. juna

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrovano 68 novozaraženih osoba. U Federaciji BiH je potvrđeno 27 slučajeva korona virusa, u Republici Srpskoj 39, a u Brčko Distriktu dvoje.

To je najmanji broj zaraženih u BiH u jednom danu od 23. juna, prenosi portal Klix.

U Federaciji BiH do sada su testirana ukupno 162.162 uzorka, a korona virus je potvrđen kod 18.398 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izlečeno je 14.976 pacijenata, a trenutno je aktivno 2.878 slučajeva kovid-19.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 2 nova smrtna ishoda.

Ukupan broj smrtnih ishoda od početka epidemije na području Federacije BiH je 544.