in

Bečić: Krivokapić ima punu podršku; Pavićević: Rekonstrukcija vlade poželjna, moguć i izbor nove

“Dali smo reč i poštujemo reč”, rekao je Bečić u Muzičkom centru, gde je sa Krivokapićem i predsednikom Milom Đukanovićem prisustvovao konstitutivnoj sednici Odbora za obeležavanje jubileja – 50 godina Crnogorske akademije nauka i umetnosti.

Rekao je i da žali što ne postoji zakonska obaveza da partije moraju samostalno izaći na izbore, kako bi imali “jasnu sliku koliki ko ima legitimitet” na političkoj sceni, prenele su podgoričke Vijesti.

Demokratski front, najuticajniji savez u vladajućoj koaliciji uskratio je poverenje Krivokaiću zbog toga što nije održao reč i ispunio obećanje narodu odbijanjem da potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

URA: Prvo budžet, pa funkcionisanje vlasti

Iz GI URA Dritana Abazovića odgovorili su danas koaliciji “Za budućnost Crne Gore” da je državni interes na prvom mestu, a ne sporazum o funkcionisanju vlasti, što je predložio Demokratski front.

Za ovaj pokret je na prvom mestu, kažu, izglasavanje budžeta, nakon čega se može pričati o svemu što blokira njeno funkcionisanje i o svim političkim kombinatorikama.

U saopštenju URA kažu da zbog neusvajanja budžeta trpe svi građani i da državi zbog toga preti kolaps u mnogim oblastima.

“Ako mislimo o građanima onda je stvar jasna što se tiče našeg priorietnog poteza u ovom trenutku. Svako ko ne misli tako insistiraće na drugim stvarima, praviti opstrukcije i ne dozvoljavati da država funkcioniše. Neodgovorno je što nemamo budžet i zbog toga ne treba da trpe građani, treba da pokažemo odgovornost pred turističku sezonu”, naveli su iz URA.

Poručili su i da se njihovo učestvovanje u vlasti sa ideološki različitim strankama u parlamentarnoj većini može bazirati isključivo na Sporazumu koji su potpisala tri lidera pred formiranje vlasti posle 30. avgusta, kada su održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori.

Rekao je da će Demokrate biti partneri i ako premijer smatra “da im treba osveženje”.

“Ko misli drugačije, može vrlo lako to da testira”, rekao je Bečić ne pricizirajući šta bi to tačno moglo da znači.

Pavićević: Rekonstrukcija vlade poželjna, moguć i izbor nove

Vlada Crne Gore na čelu sa Zdravkom Krivokapićem pokazala je da je neuspešna i dezorijentisana, ocenjuje politički analitičar Vladimir Pavićević koji izlaz iz krize i nezadovoljstava unutar pobedničke koalcije vidi u rekonstrukciji vlade ili izboru nove.

“Ili ćemo imati nove ministre na čelu pojedinih resora dok bi Krivokapić ostao premijer ili će doći do razrešenja Krivokapića uz saglasnost skupštinske većine, a bez odlaska na prevremene izbore”, kaže Pavićević.

On je tako odgovorio na pitanje šta se može očekivati posle inicijativa koalicije “Za budućnost Crne Gore” da se potpiše novi koalicioni sporazum i dodao da smatra da taj potez ZBCG ima za cilj korigovanje nedostataka i defekata vlade Krivokapića, te odluku sa početka mandata da se iz vlasti eliminišu politički autoriteti i predstavnici nacionalnih zajednica.

On navodi da veliki broj građana, koji su na izborima 30. avgusta prošle godine glasali za razvlašćivanje Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, sada očekuje promene, a da vlada Zdravka Krivokapića kako kažeza šest meseci nije pokazala značajne rezultate i da je nesposobna.

“DPS je smenjen i umesto da dobijemo reformski orijentisanu vladu, mi imamo premijera koji se kocka sa reformama, koji za šest meseci nije pokazao rezultate, što za posledicu može imati jačanje Mila Đukanovića i njegove partije”, rekao je Pavićević Tanjugu.

Pavićević, međutim kaže da do povratka na vlast DPS-a neće doći, jer je ta parija ušla u “film sigurnih gubitnika”, što su pokazali parlamentarni izbori 30. avgusta i lokalni u Nikšiću i Herceg Novom, gde je partija Mila Đukanovića doživela poraz.

“Čak i kad bi se uvažila ta strepnja, to znači da Krivokapić nema rezultata i da usled toga DPS može da profitira”, rekao je on.

Na pitanje zašto Krivokapić izbegava da potpiše Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve Pavićević odgovara da je to primer lutanja Zdravka Krivokapića, gde se više ne zna koji je tacno njegov stav.

“Potpisivanje Temeljnog ugovora je neophodna stvar. Za to postoji politička volja zainteresovanih strana, kao i želja građana svih vera i nacija za potpisivanjem tog ugovora. Time se unosi red u odnosima države i crkve, te ako postoji volja zainteresovanih strana, onda ne treba da se stvaraju nove prepreke”, ocenjuje analitičar.

Pavićević zaključuje da je te prepreke Krivokapić stvorio više svojom dezorijentisanošću nego namerom i da je to pokazatelj da nije bio najbolji izbor za premijera u tom trenutku.