in

Bogićević odustao od kandidature za gradonačelnika Sarajeva, raspala se pretpostavljena većina

Bogićević je o neopozivom odustajanju od kandidature pismom obavestio Nermina Nikšića, predsednika SDP BiH koji ga je i predložio za tu dužnost.

Istakao je da ne želi da se njegovo ime “koristi u nedoličnim političkim igrama”, prenosi Hina.

Bogićević je među najuglednijim javnim ličnostima u BiH, a njegov život posebno su obeležile godine koje je proveo kao član poslednjeg sastava Predsedništva SFRJ kada je sprečio uvođenje vanrednog stanja na predlog vrha tadašnje JNA.

Njegov izbor za gradonačelnika Sarajeva koji se smatrao sasvim izvesnim zakomplikovao se kada se na sednici gradskog veća raspala pretpostavljena većina koju je uz SDP trebalo da čine Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Kandidat bošnjačke koalicije za predsednika gradskog veća nije dobio potreban broj glasova, pa se iznenada kandidovao nezavisni odbornik Srđan Srdić.

Kako je on srpske nacionalnosti, u slučaju njegovog izbora gradonačelnik ne bi mogla da bude osoba iste etničke pripadnosti pa bi time Bogićević automatski otpao kao kandidat.

Iz bloka SDP-NS-NiP su ustvrdili da ih je lider koalicije Ibrahim Hadžibajrić izdao i da je u pozadini nastojanje Stranke demokratske akcije (SDA) da svom kandidatu Abdulahu Skaki osigura još jedan gradonačelnički mandat.

Zbog sumnje u političku korupciju i kupovinu odbornika tri stranke su podnele krivične prijave protiv Hadžibajrića i Skaka.