in

Hrvatska danas slavi Oluju u Kninu, bez predstavnika Srbije

Dnevni deo programa obeležavanja je završen, a večeras se očekuje koncert Orkestra Oružanih snaga i vatromet na Kninskoj tvrđavi.

Iz policije je za zagrebačku N1 tv. rečeno da incidenti nisu registrovani i da nije bilo prekršajnih prijava.

A da li će biti povoda za njihovo postupanje videće, kažu, kada budu pregledali snimke sa obeležavanja.

Inače, osim u Kninu, praznik je obeležen i u drugim delovima Hrvatske.

Slavlje, koje Hrvatska obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan branitelja, počelo sinoć bakljadom na Krčkom mostu i riječkom Molo Longo u spomen na poginule hrvatske branitelje.

Tokom 4. i 5. avgusta iz Hrvatske je proterano između 200.000 i 250.000 Srba, dok je nešto manje od 2.000 njih ubijeno ili se vode kao nestali, što je najveći egzodus jednog naroda nakon Drugog svetskog rata.

Bakljada je bila i u Metkoviću.

Na riječkom Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata položeni su venci i zapaljene sveće.

“Zaista smo zahvalni svim braniteljima koji su omogućili jedinstvenu i celovitu Hrvatsku”, rekla je zamenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan.

Tristotinak golubova pismonoša u “Letu za slobodu” pušteno je na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata u Vukovaru.

Simbolično u 9.43 venci i sveće i u Osijeku, kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi.

U Puli – mimohod hrvatskih branitelja Istarske županije.

U Muzeju Domovinskog rata na Srđu, koji je bio prva crta obrane Dubrovnika, otvorena je virtualna izložba ”Dani ponosa”.

Dončić: U pobedi biti dostojanstven, setiti se svih žrtava

Na obeležavanju godišnjice vojno-policijske akcije Oluja u Kninu su danas bili brojni političari, od kojih je deo bio nezadovoljan organizacijom, a vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je optužio strukture vlasti da vode, kako je naveo, “prema ubijanju ove proslave”.

Prema policijskim procenama u Kninu je danas bilo oko 2.500 ljudi, što je značajno manje nego lane, a Penava kaže da Hrvatska svedoči ogromnoj transformaciji Dana pobede i svemu onome što je Knin bio, a bio je, kaže, mesto okupljanja hrvatskog naroda.

“Danas nažalost programske strukture vlasti iz godine u godinu vode prema ubijanju te proslave, o čemu svedoče tužne slike s pandemijom ili bez nje”, rekao je Penava.

Jasno je, kazao je, da je u Kninu danas napravljen sanitarni koridor i da “ovde nema mesta za branitelje i narod”, što se njemu lično ne sviđa.

“Pogledati Knin ovako otužan, ovaj trg na kojem prakticki nema nikoga, tako šaljemo sliku da ova država ne pripada običnom čoveku nego političkim elitama”, poručio je Penava.

Ministar branitelja Tomo Medved je komentarišući dolazak u Knin 9. bojne HOS- a, gde su na trgu i ove godine uzvikivali ustaški poklič “za dom spremni”, kazao da ne zna šta se događalo nakon što su položili vence za poginule, pa s obzirom na to ne može ni da komentariše.

Dodao je da je vlada učinila iskorak vezano za odnos prema prošlosti jer su oformili Veće za suočavanje s prošlošću koje je donelo preporuke, a oni ih se pridržavaju.

Poslanik opozicionog Mosta Božo Petrov je komentarišući to što niko iz redova srpske manjine danas nije bio prisutan u Kninu, rekao da je to šteta i tuga.

“Voleo bih da ljudi mogu prihvatiti da danas žive u Hrvatskoj, da je to njihova država. Hvala svim onim članovima srpske nacionalne manjine koji su se borili za Hrvatsku i danas se i njima zahvaljujem. I oni se neće isto zaboraviti, ali voleo bih da svi slede njihov primer”, naveo je Petrov, prenela je Hina.

Poslanik Siniša Hajdaš Dončić je rekao da u “pobedi uvek treba biti dostojanstven i skroman, a treba se i setiti svih žrtava, hrvatskih branitelji, ali i svih civila.

“Uvek treba slaviti pobedu, ali ne treba biti ohol i zao”, rekao je Hajdaš Dončić.