in

Joković:Popis mora biti održan ove godine sa svim pitanjima

PODGORICA –

Socijalistička narodna partija (SNP) smatra da popis stanovništva u Crnoj Gori apsolutno mora biti održan ove godine, izjavio je lider te stranke, članice vladajuće koalicije, Vladimir Joković, koji kaže veruje da će to biti jedan od najslobodnijih i najdemokratskijih popisa koji su ikad održani u toj zemlji.

Joković je za podgorički Dan rekao da je veoma važno da građani znaju da kad dođe do popisa, da se na njemu mogu i treba da se izjasne po svakom pitanju slobodno i bez ikakvih pritisaka.

“Takođe sam mišljenja da pri popisu stanovništva treba postaviti sva pitanja koja su i inače postavljana, kako bismo znali i imali relevantne podatke o svim aktuelnim temama u Crnoj Gori. Oni koji žele da se neka pitanja izbace iz budućeg popisa (poput izjašnjavanja o jeziku i religijskoj i nacionalnoj pripadnosti), verovatno to rade jer znaju da su možda falsifikovali ili vršili pritisak na određenu populaciju da se po pojedinim pitanjima drugačije pišu nego što se objektivno osećaju”, naveo je Joković.

Istakao je da je SNS apsolutno za popis u ovoj godini, da se sva pitanja stave na dnevni red kao i svakog prethodnog puta.

“Ne vidim razlog da ove godine bude drugačije. Jer, ako neko smatra da nešto treba da se izostavi zašto to nisu tražili 2013. godine na popisu nego tek sada”, kaže Joković.

Najbitnije od svega, kazao je, jeste da niko ne treba da se plaši šta će taj popis da pokaže.

“Nego svi, apsolutno rasterećeno, treba da dočekamo da se građani bez ikakvog pritiska od bilo koga izjasne po svakom pitanju”, kazao je Joković.

Centar za demokratsku tranziciju ranije je predložio da se iz popisnih pitanja ukloni izjašnjavanje o jeziku, naciji i verskoj pripadnosti, što je naišlo na osudu jer su to jedna od ključnih pitanja koja određuju “krvnu sliku” države.