in

Kalabuhov ponavlja: Približavanje BiH NATO-u je neprijateljski korak za Rusiju

Ruski diplomata je gostujući u emisiji Telering Radio televizije Republike Srpske, rekao da svaka zemlja treba da bude svesna da kada ulazi u organizaciju poput NATO-a, osim pozitivnih efekata, postoje i obaveze, a one nisu baš tako jednostavne, zbog čega Rusija mora da brani svoje interese.

Kao primarni interes Rusije u BiH, Kalabuhov je istakao da se građani sami opredeljuju o unutrašnjim i spoljnim političkim prioritetima.

Ponovio je i da Rusija smatra da je potrebno zatvoriti OHR, kako bi građani mogli sami da odlučuju o svojim potrebama.

“Pitanje OHR-a nije praktično, to pitanje je egzistencijalno, zato što je delovanje OHR-a za 25 godina dovelo do toga da ljudi ne mogu i ne žele da se dogovaraju, jer misle da je OHR tu da im reši probleme”, naveo je ambasador.

Podsetio je da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da mora da brine o njegovoj realizaciji.

“Naši partneri, uključujući i visokog predstavnika Valentina Incka, svaki put govore za integraciju BiH u EU, za integraciju BiH u NATO, iako to nije dejtonska problematika i zbog toga naši zapadni partneri, koristeći Dejtonske mehanizme OHR-a, žele da guraju agendu koja nije dejtonska”, naveo je.

Poručio je i da Rusija ima principijelnu poziciju da razvija odnose sa svim narodima u BiH, te da kao ambasador razgovara sa svim narodima koji žive u BiH.