in

Otvorena izložba povodom 50 godina Muzeja u Banja Luci

Multimedijalna postavka je dokumentarnog karaktera koju čini izbor iz bogate muzejske dokumentacije prikupljane tokom ovog perioda (fotografije, novinski članci, plakati, video materijal i publikacije) kao i selekcija dela iz muzejske kolekcije.

Izložba je osmišljena sa ciljem da se obuhvati istorijat i delovanje institucije tokom prethodnih pet decenija, što se predstavlja putem nekoliko tematskih celina.

Ovo je prvi u nizu događaja kojim će Muzej savremene umjetnosti obeležiti veliki zlatni jubilej, 50. rođendan, a među njima se ističe i proslava 130 godina od podizanja zgrade Stare austrougarske železničke stanice u Banjoj Luci u kojoj se Muzej nalazi.

Izložba je nastala kao rezultat višemesečnog obimnog rada na digitalizaciji muzejske dokumentacije i zajednički je projekat svih odeljenja Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Priča o samoj instituciji započinje retkom fotografskom građom vezanom za “Akciju solidarnosti” likovnih umetnika bivše Jugoslavije i celog sveta, pokrenutu nakon velikog zemljotresa koji je pogodio Banju Luku 1969, što je prethodilo osnivanju Umetničke galerije 1971. godine.

Posebna pažnja Muzeja posvećena je predstavljanju Jesenjeg salona – likovne manifestacije bijenalnog karaktera, izuzetno značajne i zapažene na bivšem jugoslovenskom prostoru, koju su organizovali Umjetnička galerija i Dom kulture u Banja Luci od 1962. do 1992. godine.

Najvažniji dosadašnji projekat Muzeja je organizacija, produkcija i prezentacija Paviljona Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu 2013. i 2017. godine, kao i selekcija strane zbirke Muzeja u okviru izložbe “Punktumi” 2018. povodom obeležavanja “Evropske godine kulturne baštine”.

Aktivna međunarodna saradnja Muzeja poslednjih sezona sa važnim institucijama iz oblasti kulture i umjetnosti, predstavljena je kroz izložbe: “Nova religija” britanskog umetnika Dejmijena Hersta, “Taština malih razlika” takođe autora iz Engleske Grejsona Perija, “Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran”, u saradnji sa British Council-om i “Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i nova granica kulture” u saradnji sa Američkom ambasadom u BiH.