in

Region: Počela vakcinacija u Republici Srpskoj, 12 smrtnih slučajeva, u Sloveniji 1.055 novih slučajeva, u Hrvatskoj 19 žrtava virusa

On je u uključenju za RTS kazao da je u RS pristiglo 2.000 doza, za 1.000 stanovnika vakcine Sputnjik Ve.

“Prva količina je prošla kontrolnu seriju Agencije za lekove, dobila rešenje o uvozu, a njom će se vakcinisati radnici u kovid odeljenjima, bolnicama i ambulantama”, rekao je Šeranić.

Putem ovlašćenog distributera RS je uspela iz Rusije da nabavi 400.000 doza za 200.000 stanovnika, vakcine Sputnjik Ve, naveo je on.U Republici Srpskoj 12 smrtnih slučajeva i 125 novozaraženih osoba

U Republici Srpskoj je u poslednja 24 prijavljeno 12 smrtnih slučajeva i 125 novozaraženih osoba korona virusom, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Testirano je 638 laboratorijskih uzoraka, a među novozaraženima je 64 muških i 61 žena osoba, od kojih je 10 mlađe, 78 srednje i 37 osoba starije životne dobi.

Među preminulima su pacijenti srednje i starije životne dobi. Do sada je u Srpskoj potvrdeno 41.406 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 2.145 osoba.

Oporavilo se 28.885 osoba, a testirane su ukupno 190.872 osobe.

Ukupan broj hospitalizovanih je 504, pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.275 osoba, a nadzor je završen kod 132.462 osobe.

“Očekujemo takođe i Fajzerove i AstraZenekine vakcine kroz Covax program”, dodao je Šeranić.

Šeranić očekuje da bi u drugoj polovini februara u RS mogla da počne masovna vakcinacija stanovništva ruskom vakcinom protiv virusa korona.

“Očekujemo, prema najavama distributera iz Rusije, da u drugoj polovini februara Republika Srpska dobije prvu količinu vakcina za 100.000 ljudi, čime bi počeli i masovnu vakcinaciju ruskom vakcinom”, rekao je Šeranić.

Podsetio je da bi u Republiku Srpsku trebalo da stigne ukupno 400.000 doza “Sputnjika”, odnosno količine vakcina za vakcinisanje 200.000 ljudi, koje je RS putem ovlašćenih distributera uspela da nabavi iz Rusije.

“Planirano je da se ovom prvom količinom, iz interventnog uvoza, koja je prošla kontrolnu seriju Agencije za lijekove, vakcinišu radnici koji rade u kovid odeljenjima, bilo u bolnicama ili ambulantama”, rekao je Šeranić za RTS uoči početka današnje vakcinacije zdravstvenih radnika.

On kaže da je do sada odziv za vakcinaciju dobar.Dodik: Vakcinisaću se kada stigne veća količina vakcina

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će se vakcinisati protiv korona virusa kada stigne veća količina vakcina, jer sada ne želi da uzme nijednu od nekoga kome je potrebna.

“Imajući u vidu da smo dobili malu količinu vakcina, želim da je dobiju oni koji su ugroženi, a to su medicinski radnici”, rekao je Dodik u Banjaluci, prenosi RTRS.

On je podsetio da je već ranije rekao da će se vakcinisati ruskom vakcinom, ali i da je preboleo kovid-19, tako da sada ima antitela koja ga sprečavaju da se vakciniše.

Šeranić napominje da Republika Srpska još očekuje i određene vakcine “Fajzera” i “AstraZeneke”, koje bi trebao da dođu kroz Kovaks program, ali i da RS nastavlja da traži način da nabavi dodatne vakcine za svoje stanovništvo.

Šeranić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, vladi i narodu Srbije, koji su i ovaj put uz Republiku Srpsku.

“Kroz dogovor srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i Vučića omogućena je vakcinacija još 5.000 zdravstvenih radnika Republike Srpske, što je vrlo značajno kako bismo zdravstveni sistem što pre zaštitili i stavili u funkciju”, rekao je Šeranić.

Što se tiče trenutnog epidemiološkog stanja u Republici Srpskoj, kaže da postoji stabilizacija situacije kada se govori o broju pacijenata u bolnicama, koji je u blagom padu, ali i onih koji su zaraženi.

“Shodno toj stabilizaciji, očekujem da idemo u dobrom pravcu. Vakcina koja dolazi u ovom trenutku je, svakako, dobrodošla, jer će ona pomoći da se još bolje kontroliše epidemija i da se konačno vraćamo u neke normalnije tokove, nego prošle godine”, naveo je Šeranić.

U Bosni i Hercegovini je u poslednja 24 sata prijavljeno 13 smrtnih slučajeva i 279 novozaraženih osoba, od ukupno 2.432 testirana uzorka.

Samo u Federaciji BiH je, prema informacijama Zavoda za javno zdravlje, prijavljen jedan smrtni slučaj i 144 novozaraženih osoba, od 1.748 testiranih uzoraka.

U tom entitetu je od početka epidemije testirano 421.665 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 80.746 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izlečen je 72.621 pacijent.

U protekla 24 sata oporavljeno je 1.578 pacijenata, a trenutno je aktivnost 5.560 slučajeva pozitivnih na korona virus.

Vulin: 5.000 zdravstvenih radnika Srpske vakcinu prima u Srbiji

Na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, pet hiljada zdravstvenih radnika iz Republike Srpske primiće vakcinu protiv korona virusa u Srbiji, izjavio je danas ministar unutrašnjh poslova Aleksandar Vulin.

“Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem, on je razgovarao sa nadležnima u Republici Srpskoj, veoma brzo će 5.000 medicinskih radnika iz RS preći u Srbiju i biti vakcinisano protiv kovida u Loznici, Sremskoj Mitrovici i Beogradu”, rekao je Vulin u izjavi za BN tv.

Vulin je istakao da predsednik Vučić vodi računa i brine o Republici Srpskoj i to nikada neće prestati da radi.

Ministar je kazao da mu je drago što se Republika Srpska razvija i da će Srbija na čelu sa Vučićem, još više ulagati u Srpsku.

“Drago mi je da se Republika Srpska razvija, mi ulažemo u RS, zato su naši odnosi tako puni, toliko plodotvorni. U Republiku Srpsku je ušlo 82 miliona evra, direktno iz budžeta Vlade Srbije i dato je svakoj opštini u RS i u opštinama u Federaciji sa srpskim većinskim stanovništvom”, rekao je Vulin.

Ministar je istakako da se o svakom detalju vodi računa da bi Srpska bila sigurna.

“Teško je naći da je neko iskreniji u svojim odnosima prema Republici Srpskoj od Aleksandra Vučića”, naveo je Vulin u izjavi za bijeljinsku televiziju.

U Crnu Goru stiže Sputnjik Ve 

Vakcinacija prioritetnih grupa u Crnoj Gori odvijaće se na oko 40 punktova, od kojih će šest biti u glavnom gradu, pišu Vijesti i navode da je crnogorski Institut za lekove i medicinska sredstva dao saglasnost za uvoz vakcine Sputnjik Ve.

Na primarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno 18 domova zdravlja, građani će se vakcinisati na oko 30 punktova.

U Baru će biti tri ili četiri punkta za vakcinaciju, Ulcinju dva, Podgorici šest, od kojih će po jedan biti u Golubovcima i Tuzima, piše list.

Svaka od opštih bolnica, njih sedam, vakcinisaće svoje zaposlene, a po završetku imunizacije prioritetnih grupa, u koje spadaju zdravstveni radnici, starije osobe, korisnici domova za stare, predstavnici vitalnih službi, razmotriće se otvaranje više punktova za masovnu vakcinaciju. 

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata prijavljeno 11 smrtnih slučajeva i 563 novozaražene osobe, saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Trenutno aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 8.638.

Među preminulima najmlađi pacijent je imao 43, a najstariji 90 godina.

Ukupan broj preminulih povezanih sa KOVID-19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije marta prošle godine je 880, a zaključno sa današnjim danom oporavio se  351 pacijent.

U Severnoj Makedoniji 367 novozaraženih, umrlo pet pacijenata

U Severnoj Makedoniji u poslednja 24 sata registrovano je 367 novih slučajeva korona virusa od 2.596 testiranih uzoraka.

Preminulo je još pet pacijenata, dok su se 202 oporavila, saopštilo je ministarstvo zdravlja danas.

Aktivnih slučajeva je 6.223, prenosi MIA.

Od početka pandemije zaraženo je 96.518 ljudi, a preminuo je 2.971 pacijent.

U Hrvatskoj 19 smrtnih slučajeva i 371 novozaražena osoba

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata prijavljeno 19 smrtnih slučajeva i 371 novozaražena osoba, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je danas 2.471, od kojih je 1.007 hosipitalizovano, a 91 pacijent je na respiratoru.

Od početka epidemije, februara prošle godine, u Hrvatskoj je registrovano 237.080 osoba zaraženih novim korona virusom, od kojih su 5.282 preminule, ukupno se oporavilo 229.327 osoba, od toga 431 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 12.946 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.255.786 osoba, od toga 4.931 u poslednja 24 sata.

U Sloveniji 1.055 novih slučajeva, preminulo 15

U Sloveniji je danas potvrđeno 1.055 novih slučajeva kovida, saopštila je vlada ove zemlje na Tviteru.

Preminulo je još 15 pacijenata, a broj obolelih je u blagom porastu u odnosu na dan ranije, prenela je agencija STA.

ljubljana, slovenija

U slovenačkim bolnicama trenutno zbog kovida leži 789 pacijenata, što je za 39 manje nego dan ranije, uključujući i 154 na intenzivnoj nezi.

Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije procenjuje da trenutno u toj zemlji ima oko 13.500 aktivnih slučajeva.

U Bosni i Hercegovini 269 novozaraženih, preminulo 13 osoba.

U protekla 24 sata na koronavirus u Bosni i Hercegovini testirano je 2.386 uzoraka, zaraza je potvrđena kod 269 osoba, a preminulo je 13 osoba.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.748 uzoraka, od kojih su 144 pozitivna na koronavirus.

Do sada je testirano ukupno 421.665 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 80.746 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izlečen je 72.621 pacijent. U protekla 24 sata oporavljeno je 1.578 pacijenata. Trenutno je aktivno 5.560 slučajeva pozitivnih na koronavirus.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljen je jedan novi smrtni ishod.

S današnjim danom broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 2.565.

Od koronavirusa do sada oporavilo 28.885 osoba, a testirane su ukupno 190.872 osobe.

Podaci za Brčko distrikt još nisu objavljeni, javlja Kliks.ba.