in

Region: U BiH preko Kovaksa stigla i pošiljka vakcina AstraZeneke, u Srpskoj izolovani britanski i južnoafrički soj virusa

Ovo je druga isporuka za BiH putem Kovaks mehanizma. Ranije danas stiglo je 23.400 doza Fajzerovih vakcina, nabavljenih preko ovog mehanizma.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH saopšteno je da su vakcine odmah po dolasku upućene krajnjim korisnicima, nadležnim vlastima u FBiH i Republici Srpskoj, prenosi RTRS.

BiH je kroz Kovaks program naručila 1.232.000 doza, a vrsta vakcina zavisi od toga kojim vakcinama mehanizam raspolaže.

BiH je juče ujutru dobila 23.400 doza vakcina Fajzera i Bionteka, što znači da je ukupno danas stiglo 49.800 vakcina, navodi bosanski portal Klix.

Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt su za nabavku vakcina putem Kovaks mehanizma izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su dovoljne za imunizaciju oko 20 odsto građana.

Naručeno je i 892.000 doza vakcina i preko Evropske unije, a njihov dolazak očekuje se početkom aprila.

U Srpskoj izolovani britanski i južnoafrički soj virusa

U Republici Srpskoj detektovano je postojanje britanskog i južnoafričkog soja virusa, a posebno je zanimljivo da jedan uzorak bio pozitivan na oba soja.

Britanski i južnoafrički sojevi virusa korona izolovani su u Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske.

Testiranje je izvršeno na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja.

“S obzirom na činjenicu da je krajem februara primećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, i povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno oboljevanje osoba koje su već prebolovale virus korona, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme”, saopšteno je iz UKC Srpske.

Prvi set uzoraka prikupljen je u prvih 15 dana marta, a od 93 uzorka 66,66 odsto ili dve trećine pokazano je prisustvo britanskkog i južnoafičkog soja virusa.

Naredna analiza obuhvatiće uzorke prikupljenje od 15. do 31. marta da bi se, kako navode, ispratila dinamika cirkulacije ovog soja.