in

Region: U BiH preminulo 77 ljudi, 1.965 novih slučajeva; U Hrvatskoj još 1.673 novozaraženih

Na Aerodrom Sarajevo dopremljene su vakcine BioNTech/Pfizer.

Kroz Kovaks program BiH je naručila 1.232.000 doza, a vrsta vakcina zavisi od toga kojim vakcinama mehanizam raspolaže.

Trenutno, za BiH je predviđena isporuka BioNTech-Pfizer i AstraZeneca.

Proces nabavke vakcina putem tog mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a ugovor je potpisan 18. septembra prošle godine.

Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko distrikt su za nabavku vakcina kroz Kovas program iz budžeta izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su predviđene za imunizaciju oko 20 posto stanovništva, preneli su sarajevski mediji.

Satler: Važan dan za BiH

Isporuku prvog kontigenta vakcina iz Kovaks programa za BiH, šef Delegacije EU u Sarajevu Johan Satler je označio kao vrlo važan dan za tu zemlju, a resorna ministarka za večeras najavljuje i dolazak kontigenta Astra/Zeneka vakcine.

Satler je dodao da je ovo jedna u nizu isporuka koje će doći u okviru ovog mehanizma, a za koje je BiH obezbedila sredstva u celosti.

“Kovaks mehanizma ne bi bilo bez velikodušnih donacija niza donora pre svega Evropske komisije i zemalja članica EU poput Nemačke koje su obezbedile preko 2,2 milijarde evra…”, rekao je, između ostalog, Satler.

Od potpisivanja ugovora do isporuke prvog kontigenta vakcina za BiH iz Kovaks programa je prošlo gotovo sedam meseci, a ministarka civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević za večeras očekuje isporuku i vakcine AstraZeneca u količini od 26.400 doza.

Ona je u izjavi novinarima na sarajevskom aerodromu rekla da očekuje da će naredne isporuke stizati u redovnim intervalima.

Ipak, dodala je da se ne bi vezivala za određene datume narednihh isporuka jer je, kako je rekla, to promenljiva kategorija.

“Očekujemo da ćemo već u narednom mesecu dobiti veću količinu od ove danas, ali ne bih predviđala do zvanične informacije”, rekla je Gudeljević.

BiH: Preminulo 77 ljudi

U prethodna 24 sata u Bosni i Hercegovini je od korna virusa preminulo 77 ljudi, registrovano je 1.965 novih slučajeva, a testiran je 5.651 uzorak, saopštili su danas entitetski zavodi za javno zdravlje.

U Republici Srpkoj preminulo je 25 ljudi, potvrđen je 521 slučaj, a testirano je 1.290 uzoraka.

Na bolničkom lečenju je 1.076 pacijenata, na respiratorima je 95 obolelih, a pod zdravstvenim nadzorom je 8.997 ljudi.

U Federaciji BiH preminulo je 49 osoba, registrovano je 1.358 novih slučajeva, a testiran 4.221 uzorak.

Aktivno je 14.968 slučajeva.

U Brčko distriktu registrovano je 86 novih slučajeva zaraze od 140 testova, a preminule su tri osobe.

Plenković: Epidemija u Hrvatskoj ne jenjava, treba biti oprezan

Epidemija korona virusa u Hrvatskoj ne jenjava, konstatovao je danas premijer Andrej Plenković i za sutra najavio nove mere, posebno za vaspitno-obrazovni sistem.

Upozorio je da epidemiološka situacija zahteva veliki oprez i pozvao građane da doprinesu onome što, kako je naveo, preduzima vlada.

Na otvorenom delu sednice vlade, Plenković je govorio i o zadržavanju investicionog rejtinga Hrvatske, koji je procenila agencija Standard&Poor’s.

Premijer je rekao da se ta procena podudara sa vladinim i za narednu sedmicu najavio predstavljanje nacionalnog plana oporavka i otpornosti, na kojem je, kako je kazao, vlada radila proteklih meseci.

U Hrvatskoj 10 žrtava korone

U Hrvatskoj u poslednja 24 sata od posledica kovida 19 umrlo desetoro obolelih, a od 8.396 testova 1.673 su bila pozitivna, objavio je danas u Zagrebu Nacionalni štab civilne zaštite.

Hrvatska trenutno ima 8.407 aktivnih slučajeva zaraze, od kojih je na bolničkom lečenju 1.071, a na respiratoru 100, dok su u samoizolaciji trenutno 26.694 osobe.

Od zvaničnog početka epidemije u Hrvatskoj 25. februara prošle godine ukupno je testirano 1.503.437 uzoraka i registrovano 262.309 slučajeva zaraze, a od posledica infekcije umrlo je 5.838 obolelih.

Hrvatska se po broju smrtnih slučajeva nalazi na 51. mestu u svetu koju objavljuje specijalizovani sajt worldometers.info, a sa 1.429 umrlih na milion stanovnika je na 31. mestu te liste.