in

Region: U BIH umrlo 76 osoba, u Srpskoj izolovani britanski i južnoafrički soj virusa, raste broj novozaraženih u Hrvatskoj

Ovo je druga isporuka za BiH putem Kovaks mehanizma. Ranije danas stiglo je 23.400 doza Fajzerovih vakcina, nabavljenih preko ovog mehanizma.

HZJZ objavio detaljnu analizu efikasnosti AstraZeneke

Koristi od vakcine Astra/Zeneka nadmašuju rizike, uprkos verovatnoj povezanosti s retkom pojavom poremećaja ugrušaka i smanjenja trombocita, pokazala je detaljna analiza, koju je objavio Hrvatski zavod za javno zdravlje.

Ovu vakcinu je registrovala Evropska agencija za lekove za prevenciju covida-19 kod osoba starijih od 18 godina.

Navodi se da je u kliničkim studijama koje je Evropska agencija za lekove uzela u razmatranje vakcina Astra/Zeneka je delotvorna oko 60 odsto u sprečavanju bolesti.

Dodaje se da je procena delotvorosti ove vakcine podjednaka kod mladih i starijih, ali prema podacima koje je Evropska agencija za lekove uzela u obzir, nije se pokazala statistički značajnom, prvenstveno zbog malog broja starijih ispitanika.

“Nijedan ispitanik koji je primio vakcinu nije imao težak oblik bolesti koji zahteva hospitalizaciju, a u kontrolnoj grupi ispitanika zabeleženi su teški oblici bolesti koji zahtevaju hospitalizaciju, što ukazuje na vrlo visoku zaštitu od teških oblika bolesti”, navodi se u analizi HZJZ objavljenoj na portalu koronavirus.hr.

Napominje se i da nuspojave ove vakcine, uočene u kliničkim studijama, ne izlaze iz okvira očekivanih i uobičajenih.

Na osnovu dodatnih informacija o AstraZenekinoj vakcini ukazuju na to se pokazalo da jedna doza ove vakcine pruža zaštitu od oko 70 odsto već tri sedmice nakon primene i da ta zaštita ne slabi kroz 12 narednih 12 nedelja.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH saopšteno je da su vakcine odmah po dolasku upućene krajnjim korisnicima, nadležnim vlastima u FBiH i Republici Srpskoj, prenosi RTRS.

BiH je kroz Kovaks program naručila 1.232.000 doza, a vrsta vakcina zavisi od toga kojim vakcinama mehanizam raspolaže.

BiH je juče ujutru dobila 23.400 doza vakcina Fajzera i Bionteka, što znači da je ukupno danas stiglo 49.800 vakcina, navodi bosanski portal Klix.

Republika Srpska, Federacija BiH i Brčko distrikt su za nabavku vakcina putem Kovaks mehanizma izdvojili oko 13 miliona dolara, a naručene količine su dovoljne za imunizaciju oko 20 odsto građana.

Naručeno je i 892.000 doza vakcina i preko Evropske unije, a njihov dolazak očekuje se početkom aprila.

U Srpskoj izolovani britanski i južnoafrički soj virusa

U Republici Srpskoj detektovano je postojanje britanskog i južnoafričkog soja virusa, a posebno je zanimljivo da jedan uzorak bio pozitivan na oba soja.

Britanski i južnoafrički sojevi virusa korona izolovani su u Zavodu za kliničku mikrobiologiju Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske.

Testiranje je izvršeno na 93 pozitivna uzorka testovima koji su namenjeni za identifikaciju britanskog i južnoafričkog soja.

“S obzirom na činjenicu da je krajem februara primećen izuzetan porast pozitivnih rezultata od ukupnog broja obrađenih testova, i povećanje broja hospitalizacija, kao i ponovno oboljevanje osoba koje su već prebolovale virus korona, u našoj ustanovi odlučeno je da se sprovede ova vrsta ispitivanja kako bi se pratila dinamika cirkulisanja mutantne forme”, saopšteno je iz UKC Srpske.

Prvi set uzoraka prikupljen je u prvih 15 dana marta, a od 93 uzorka 66,66 odsto ili dve trećine pokazano je prisustvo britanskkog i južnoafičkog soja virusa.

Naredna analiza obuhvatiće uzorke prikupljenje od 15. do 31. marta da bi se, kako navode, ispratila dinamika cirkulacije ovog soja.

Sarajevo se smiruje

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 658 novoobolelih osoba od korona virusa od 2.114 testiranih, dok je umrlo 15 pacijenata, prenosi danas Klix.ba.

Od ovog broja novozaraženih, njih 453 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama.

U proteklih nekoliko dana primetan je veći broj testiranja, a broj novozaraženih stagnira ili je procentualno u blagom padu, navode u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U Hrvatskoj 16 umrlih od korone

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je od posledica korona virusa umrlo 16 osoba, registrovana su 1.802 nova slučaja infekcije od 8.003 testirana uzorka, saopštio je danas Štab civilne zaštite.

U Hrvatskoj su aktivna 9.052 slučaja infekcije, među njima je 1.107 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga je na respiratoru 115 pacijenata.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je 264.111 osoba zaraženo novim korona virusom, a umrle su 5.854 osobe.

Oporavilo se 249.205 osoba, od toga 1.141 u protekla 24 sata, prenosi Index.hr.

U samoizolaciji su trenutno 27.892 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1.511.440 osoba. 

Raste broj novozaraženih koronom u Hrvatskoj

Broj novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj raste i ove sedmice je za 41 odsto više obolelih u odnosu na prošlu, a samo u poslednjih 24 sata procenat pozitivnih u boju testiranih je 22.5 posto, što je za 5.5 odsto više.

Direktor HZJZ Krunoslav Capak pojasnio je smrt devojčice od 12 godina, za koju je iz Štaba saopšteno da je umrla od posledica korone, ali je porodica to demantovala.

Capak je rekao da je u vezi sa tim slučajem podignuta, kako je kazao, nepotrebna prašina, da je ranije na konferenciji za novinare saopšteno da je umrla 12-godišnja devojčica od korone, ali i da nemaju više informacija.

“Ako mi dobijemo od bolnice da je osoba umrla od Covida, mi to kažemo na konferenciji. Tek potom možemo da proverimo da li je ta informacija tačna. Činjenica je da se radi o detetu i da je među dijagnozama koje je napisala bolnica u Splitu i respiratorna bolest koju je uzrokovao Covid. Dakle, to je činjenica o tom slučaju”, rekao je Capak.

Roditelji devojčice tvrde da nije umrla od korone i najavljuju tužbu protiv Nacionalnog štaba.

U BIH umrlo 76 osoba

U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata od posledica korona virusa umrlo 76 osoba, dok je novootkrivenih slučajeva 1.869, od 5.238 obrađenih testova, prenosi danas Klix.ba.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 3.789 uzoraka, od kojih je 1.260 pozitivno na korona virus.

Do sada su testirana ukupno 527.472 uzorka, a korona virus je potvrđen kod 106.306 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH izlečeno je 87.015 pacijenata, u protekla 24 sata 354 pacijenta.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 59 novih smrtnih ishoda, od početka epidemije 3,476 osoba je umrlo.

Od poslednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, izvršeno je testiranje 1.284 laboratorijskih uzoraka, a korona virus potvrđen je kod 505 osoba.

Prijavljeno je 16 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa korona.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 51.321 slučaj, a preminulo je ukupno 2.550 osoba kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj, od koronavirusa do sada se oporavilo 38.011 osoba, a testirane su ukupno 226.104 osobe.

U Brčko distriktu BiH zabilježena su 104 nova slučaja korona virusa, testirano je 165 uzoraka, a jedna osoba je umrla od posledica kovid-19.